Voorgerecht verdwenen uit doordeweekse avondmaaltijd
Het voorgerecht is verdwenen uit het traditionele, doordeweekse diner. Uit een grote enquête van Knorr blijkt dat op een gemiddelde woensdagavond in slechts 15 procent van de huishoudens een voorgerecht op tafel komt. Het toetje daarentegen laat de Nederlander zich niet afpakken.
Enquêteurs belden op woensdagavond 12 januari aan bij 20.000 mensen. Uit de 5000 reacties die Knorr ontving, werd duidelijk dat een aantal ideeën over eten nog steeds klopt. In een kwart van de huishoudens bleek woensdag gehaktdag. In de helft van de gevallen werd gehakt gecombineerd met aardappels. Driekwart van de koks is vrouw en omstreeks half zeven had 83 procent van de respondenten zijn bordje volgeschept.
Regionaal bestaan verschillen in het eetgedrag, constateerden de onderzoekers. In Groningen is woensdag kipdag, de Drenthenaar is appelmoesfan, Gelderlanders eten graag rookworst, Noord-Hollanders zijn jusgieters en in Limburg weten ze nog echt van genieten: ze koken daar langer en maken meer verschillende gerechten.