VS hielden al in 1972 rekening met terreur
Bijna dertig jaar voor de septemberaanslagen in 2001 begon men in Washington al plannen te smeden om terreuraanvallen op Amerika te voorkomen. Dit blijkt uit documenten die het persbureau Associated Press heeft opgevraagd.
Na de aanval op het Olympisch Dorp in München in 1972 waarbij elf Israëlische atleten door Palestijnse commando’s werden vermoord, gaf president Richard Nixon zijn staf opdracht de kwetsbaarheid van Amerika voor terreuraanslagen te onderzoeken. „Het is van het grootste belang dat wij -eventueel samen met andere landen- maatregelen nemen om ons tegen dergelijke aanslagen te beschermen”, aldus Nixon in een memo.
Dat leidde tot de vorming van de Regeringscommissie ter Bestrijding van het Terrorisme. Vijf jaar lang was de commissie actief met het identificeren van potentiële terreurdoelen en met het formuleren van antwoorden daarop. Het is opmerkelijk dat de dreigingen die de commissie in de jaren zeventig zag, vrijwel dezelfde zijn als die waarmee de regering-Bush de afgelopen jaren werd geconfronteerd.
Zo waarschuwde de commissie voor de productie van zogeheten ’vuile kernbommen’ door terroristen. Commerciële vliegtuigen werden beschouwd als „bijzonder kwetsbaar”, zowel voor kapingen als om eventueel neergeschoten te worden door draagbare grond-luchtraketten. In de verslagen van de commissie wordt verder gewaarschuwd voor aanslagen op ’zachte doelen’ zoals vakantieoorden, waterzuiveringsinstallaties en kerncentrales.
Rudolph Giuliani -burgemeester van New York tijdens de aanslagen in 2001- was als assistent van de plaatsvervangend minister van Justitie lid van de commissie. Hij pleitte voor meer bevoegdheden voor de overheid bij het verzamelen van binnenlandse informatie. Een kwestie die na de septemberaanslagen pas geregeld zou worden via de omstreden Patriot Act.
De commissie wees op een belangrijk manco in de terreurbestrijding, namelijk de gebrekkige samenwerking tussen de inlichtingendienst CIA en de federale recherchedienst FBI. „Dat was een van de grote knelpunten”, aldus Lewis Hoffacker, een oud-ambassadeur die lid van de commissie was. Een kleine dertig jaar later was het een van de belangrijkste punten van kritiek van de onafhankelijke septembercommissie die leidde tot de hervorming van het Amerikaanse inlichtingenapparaat die eind vorig jaar van kracht werd.