Voor het eerst gaat vrouw uit Saudi-Arabië naar de ruimte
Een vrouw uit Saudi-Arabië gaat zondag naar de ruimte. Dat is een primeur voor dat land. De astronaute, de 34-jarige Rayyanah Barnawi, moet ongeveer anderhalve week in het internationale ruimtestation ISS verblijven. Ze wordt ook de eerste moslima in de ruimte.
Barnawi is een van de bemanningsleden van een commerciële vlucht, georganiseerd door ruimtevaartbedrijf Axiom. Saudi-Arabië heeft twee van de vier plaatsen aan boord gekocht om reclame te maken voor het land. De andere Saudiër aan boord is een man, luchtmachtpiloot Ali Alqarni.
Barnawi en Alqarni worden de eerste Saudi’s die het ISS bezoeken. Ze gaan bovendien als twaalfde en dertiende moslims ooit naar de ruimte. In 2007, bij de ruimtevlucht van een Maleisiër, zijn richtlijnen opgesteld voor islamitische astronauten. Die gaan onder meer over de vraag hoe ze moeten bidden richting Mekka terwijl ze met bijna 8 kilometer per seconde rond de aarde vliegen. Elk moment is Mekka dus ergens anders. De fatwa is om daar flexibel mee om te gaan: liefst richting Mekka en anders naar de aarde, maar de intentie is belangrijker dan de precieze richting. Vasten tijdens ramadan kan ook lastig zijn: voor astronauten is het steeds drie kwartier dag en drie kwartier nacht. De oplossing daarvoor: hou de vasttijden aan op de plek van lancering, of haal het vasten na terugkeer op aarde in. Voor Barnawi en Alqarni is die richtlijn niet nodig, want ramadan eindigde ongeveer een maand geleden.
De twee andere astronauten in de vlucht van zondag zijn Peggy Whitson en John Shoffner uit de Verenigde Staten. De raket met de vier ruimtevaarders moet om 23.37 uur Nederlandse tijd worden gelanceerd vanuit Cape Canaveral in Florida. Maandag rond 15.24 uur Nederlandse tijd moeten de nieuwe bezoekers aankomen bij het ISS.