Binnenland

Asielachterstand kost IND ruim 34 miljoen aan dwangsommen

De achterstand in de afhandeling van asielaanvragen heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tussen 2020-2022 ruim 34 miljoen euro aan dwangsommen gekost. De Algemene Rekenkamer signaleert dat in zijn verantwoordingsonderzoek over het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vorig jaar ging het om 3,4 miljoen euro, meldt de IND zelf. De dienst kon vorig jaar de toestroom van asielzoekers niet behappen, waardoor hij niet in staat was om over alle asielaanvragen binnen de wettelijke termijn een besluit te nemen.

ANP
17 May 2023 17:01Gewijzigd op 17 May 2023 17:15

De Algemene Rekenkamer schrijft dat de doorlooptijd van een asielprocedure in 2022 „binnen enkele maanden” is verdubbeld van circa 20 weken naar 40 weken. „In oktober 2022 werd 85 procent van de procedures niet binnen de wettelijke termijn afgehandeld.” De IND moet dan een dwangsom aan de gedupeerde asielzoeker betalen.

De IND is een van de vier agentschappen die van het ministerie budget krijgt. De Rekenkamer stelt in zijn woensdag verschenen onderzoek dat de vier agentschappen, en dus ook de IND, structureel te weinig geld van het ministerie krijgen voor de uitvoering van hun taken. De tekorten bij de IND leiden tot oplopende wachttijden bij asielaanvragen, stelt de financiële waakhond van het rijk. De IND kwam vorig jaar uit op een tekort van 25 miljoen euro.

De meeste kosten die de IND maakt, zitten in personeel. Vorig jaar zijn er extra medewerkers aangetrokken en opgeleid om de forse toename van het aantal asielaanvragen aan te kunnen, meldt de dienst. Ook is extra tijdelijk personeel ingezet. De gestegen lonen en prijzen voor de afhandeling van vragen stegen vorig jaar, meldt de IND. Het gaat daarbij om hogere reiskosten en hogere kosten voor tolken en vertalers. Tussentijds heeft het ministerie wel extra geld gegeven, maar dat bleek niet voldoende.

In 2019 tot en met 2022 heeft het ministerie telkens fors te weinig budget gegeven, concludeert de Algemene Rekenkamer. In 2019 was er 25 procent extra budget nodig en vorig jaar 12 procent. „De afgelopen 4 jaar had de IND op diverse momenten te weinig geld en personeel om alle instroom van asiel-, verblijfs- en naturalisatieaanvragen te verwerken en moest de minister het budget tussentijds verhogen”, concludeert de Rekenkamer.

Het kabinet verwacht dit jaar ruim 70.000 asielzoekers, zo staat in een prognose die het kabinet eind april naar de Kamer heeft gestuurd. De IND kan nu jaarlijks 22.000 aanvragen verwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer