Binnenland

Groep inwoners Bonaire en Greenpeace eisen klimaatactie kabinet

Zeven inwoners van Bonaire eisen samen met Greenpeace dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt om hen beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien moet Nederland zijn bijdrage aan de opwarming van de aarde sneller verminderen en al in 2040 klimaatneutraal zijn, in plaats van in 2050, zo eisen ze van het kabinet. Anders is het „dweilen met de kraan open”.

ANP
11 May 2023 06:03Gewijzigd op 11 May 2023 08:57

De eisen staan in een zogeheten sommatiebrief. Juridisch is dat een laatste waarschuwing, de volgende stap is een gang naar de rechter. Voor een eerste reactie heeft het kabinet zes weken de tijd, daarna kan eventueel een periode van overleg volgen.

Volgens Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace, worden Bonaire en de inwoners van het eiland nu „op geen enkele manier beschermd” tegen klimaatverandering. „Hier in Nederland hebben we normen tegen overstromingsrisico’s, dijken, een Deltacommissaris en heel veel beleid”, somt ze op. „Op Bonaire en de andere BES-eilanden is er niets. Dat is meten met twee maten”, zegt ze.

De BES-eilanden zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Alle drie zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Daarmee hebben inwoners recht op een net zo goede bescherming als inwoners van ‘Europees Nederland’, betoogt advocaat Minke de Haan.

Greenpeace verwijst naar onderzoek van de Vrije Universiteit, waarin wordt beschreven dat het laaggelegen eiland erg kwetsbaar is voor zeespiegelstijging. Een deel van Bonaire kan binnen enkele decennia onder water komen te staan als het tegenzit. Ook kan koraal verloren gaan, wat slecht is voor de natuur, de kustbescherming én het duiktoerisme. Voor inwoners dreigen gezondheidsproblemen door hittestress. Ook het cultureel erfgoed loopt risico’s, voegt De Haan eraan toe.

De sommatie komt terwijl het onderwerp net wat meer op de kaart staat in politiek Den Haag. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) bracht begin deze week een bezoek aan Bonaire. Ed Nijpels werd eind vorig jaar als ‘kwartiermaker’ aangesteld om er een ‘klimaattafel’ op te zetten. Toch vinden Greenpeace en de andere eisers dat de Staat „de urgentie onvoldoende voelt”. In een reactie op de sommatiebrief zegt Jetten dat het „glashelder” is dat snel meer actie moet worden ondernomen op het eiland.

Dat Nederland in 2040 al netto geen broeikasgassen meer zou mogen uitstoten, is wat Greenpeace betreft eerlijk en wetenschappelijk te onderbouwen. Het kabinet mikt tot nog toe op 2050.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer