Minder natuur verwoest in Amazone, meer in Cerrado volgens WWF
De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste vier maanden van dit jaar duidelijk afgenomen, stelt het Wereld Natuur Fonds (WWF) vast op basis van Braziliaanse satellietgegevens. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder is volgens de natuurorganisatie 38 procent minder regenwoud verloren gegaan. In de Cerrado, een immens tropisch savannegebied, ziet het WWF echter het tegenovergestelde. Daar werd in de eerste maanden van het jaar juist 17 procent meer natuur verwoest dan in 2022.
De Nederlandse tak van het WWF brengt de cijfers onder de aandacht terwijl premier Mark Rutte op bezoek is in Brazilië. Ontbossing en klimaatverandering staan dinsdag op de agenda van het overleg dat Rutte zal voeren met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. Volgens het WWF is dit „een uitgelezen kans voor Nederland om te laten zien dat ons land president Lula wil helpen om ontbossing te stoppen”.
De organisatie benadrukt dat Nederland een belangrijke rol speelt in de doorvoer van soja uit Zuid-Amerika. Die wordt lang niet altijd op een duurzame manier geproduceerd. De Europese Unie wil met een nieuwe bossenwet voorkomen dat bijvoorbeeld landbouwproducten worden geïmporteerd waarvoor bossen zijn gekapt.
Het WWF noemt het „cruciaal” dat niet alleen het regenwoud, maar álle natuur in Brazilië wordt beschermd „tegen vernietiging”. Want ook de Cerrado is belangrijk om gezond te houden, vindt de organisatie. Daar is alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar een gebied ter grootte van de provincie Limburg getransformeerd van natuur tot landbouwgrond. Er wordt volgens het WWF vooral soja verbouwd voor veevoer.
De grootschalige ontbossing nam sterk toe onder het bewind van Lula’s voorganger Jair Bolsonaro. Lula, die op 1 januari werd ingezworen als president, heeft beloofd de natuur weer beter te gaan beschermen.