Noodfonds Energie sluit met ruim 165.000 aanvragen
Ruim 165.000 mensen hebben uiteindelijk noodsteun aangevraagd om hun gestegen energierekening te kunnen betalen. 56.000 van hen hebben al goedkeuring ontvangen en krijgen gemiddeld 150 euro per maand voor hun rekening van oktober tot en met maart. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is sinds vrijdagmiddag 12.00 uur na zo’n drie maanden gesloten.
61.000 aanvragen zijn nog in behandeling, 48.000 verzoeken zijn afgewezen. Het noodfonds verwacht uiteindelijk 40 tot 50 miljoen euro uit te keren over alle goedgekeurde en nog goed te keuren aanvragen. Het kabinet en bedrijven uit met name de energiesector hadden beide 24,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.
De energiebranche wilde dat het fonds langer open zou blijven, maar volgens belangenbehartiger Energie-Nederland hield de overheid dat tegen. Het loket is wel een paar dagen langer opengebleven dan aanvankelijk de bedoeling was.
Met name de laatste dagen van de aanvraagperiode waren populair. Er kwamen de laatste tien dagen ruim 60.000 aanvragen binnen. Het fonds had voor aanvang ingeschat dat er zeker honderdduizenden Nederlanders voor in aanmerking zouden komen.
Mensen konden voor het daadwerkelijke aanvragen eerst de ‘Noodfonds-check’ invullen. 370.000 mensen hebben dat gedaan, van wie meer dan de helft het advies kreeg om de noodsteun aan te vragen. Het advies richtte zich ook op het aanvragen van andere hulp, bijvoorbeeld via De Voorzieningenwijzer. Op deze manier hebben huishoudens voor nog eens 14 miljoen euro aan steun gevonden.
Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een initiatief van onder andere de grote energiebedrijven, zoals Eneco, Essent, Vattenfall, Greenchoice en Budget Thuis. Branchevereniging Energie-Nederland pleitte eerder op vrijdag voor nieuwe noodsteun voor komende winter.