Geluidmakende tomatenplant, oude pinguïns en paddenstoelen langs de berm
Bepaalde hagedissen gaan binge-eten als stressreactie op kabaal van gevechtsvliegtuigen. Ook bewegen ze dan minder.
Dat blijkt uit onderzoek naar een kwetsbare hagedissensoort, Aspidoscelis neotesselatus, op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Colorado. De onderzoekers zien het extra eten als een soort compensatiegedrag om aan genoeg energie te komen.
Dorstige plant
Als planten last hebben van droogte kunnen ze geluid maken. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek, eind maart gepubliceerd in vakblad Cell. Dorstige tomatenplanten zenden zo’n 35 ultrasone klikgeluiden per uur uit. Deze klinken even luid als een gemiddeld gesprek, maar zijn te hoog voor mensen om te kunnen horen.
Bioloog Tom Bennett vergelijkt de geluiden met die van krakende gewrichten. Het hoeft volgens hem niet te betekenen dat de planten om hulp roepen.
Kluifzwam
Het is tijd om te zoeken naar voorjaarspaddenstoelen. Een toplocatie is een wegberm langs de A8, tussen het Coenplein bij Amsterdam en Westzaan. Piet Brouwer vond daar onlangs grote aantallen geaderde kluifzwammen, nonnenkapkluifzammen en vingerhoedjes. Er is tot nu toe geen enkele andere locatie gevonden met zo veel exemplaren van deze bedreigde soorten, schrijft mycoloog Martijn Oud op 12 april enthousiast in Nature Today. De genoemde paddenstoelen houden van kalk- en voedselrijk zand onder populieren.
Pinguïn
Net als mensen hebben dieren te maken met veroudering. Zo ook adéliepinguïns, een kleine, zwart-witte soort die op Antarctica leeft. Vanaf een jaar of 15 beginnen ze af te takelen. Ze duiken dan minder vaak en minder diep dan jongere soortgenoten, ontdekten Amerikaanse en Spaanse biologen. Begin april schrijven ze daarover in vakblad Proceedings of the Royal Society.
Het blijkt dat vrouwtjes ook vaker dan mannetjes duiken. Ook doen ze dat vaker in het broedseizoen. Ze bereiken daarbij met gemak een diepte van 180 meter.
Agenda
Van 6 tot en met 13 mei organiseert Vogelbescherming Nederland de Nationale Vogelweek. Er zijn dan tal van excursies, workshops en lezingen over vogels.
vogelbescherming.nl/nationale-vogelweek