Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen tot recordhoogte
De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2022, het jaar waarin de invasie van Rusland in Oekraïne begon, tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) stelt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,24 biljoen dollar (circa 2000 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat nog steeds 3,7 procent meer dan in 2021.
Het was volgens SIPRI het achtste jaar op rij dat de militaire uitgaven in de wereld stegen. In Europa was de toename in 2022 bovendien de grootste in zeker dertig jaar, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In Oekraïne zelf namen de defensie-uitgaven vorig jaar met maar liefst 640 procent toe. Die van Rusland stegen met 9,2 procent. De onderzoekers van SIPRI verwachten dat de stijging de komende jaren verder zal doorzetten.
Toch is de oorlog in Oekraïne niet de enige reden voor de gestegen uitgaven. Ook de toenemende spanningen in het oosten van Azië tussen de Verenigde Staten en China spelen een rol, stellen de onderzoekers.
De VS blijven het meest uitgeven aan defensie. Het land was in 2022 goed voor 39 procent van alle militaire uitgaven wereldwijd. China komt met 13 procent op de tweede plaats. De twee landen zijn daarmee samen goed voor meer dan de helft van alle militaire uitgaven in de wereld. Rusland (3,9 procent), India (3,6 procent) en Saudi-Arabië (3,3 procent) volgen op ruime afstand.
Het SIPRI neemt in zijn berekening de uitgaven voor militair personeel, militaire hulp en militair onderzoek mee. In totaal waren de mondiale defensie-uitgaven vorig jaar goed voor 2,2 procent van de totale wereldeconomie.
Nederland behoort tot de Europese landen die hun militaire investeringen de afgelopen tien jaar het meest hebben verhoogd.