NLInvesteert helpt groeiend aantal mkb-bedrijven aan lening
Menig mkb-bedrijf heeft geld nodig om bijvoorbeeld door te groeien, te innoveren of te verduurzamen. Maar banken zijn vaak niet happig om geld uit te lenen. Daarom zoeken ondernemers naar andere routes.
Zo vinden steeds meer bedrijven hun weg naar NLInvesteert. Dit financieringsplatform meldde maandag het niet eerder zo druk te hebben gehad aan het kredietloket als nu. „Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kregen we opdrachten met een totaal financieringsvolume van meer dan 200 miljoen euro”, stelt directeur Dirkjan Takke. „Dat is een veelvoud van het aanvraagvolume in dezelfde periode vorig jaar.”
Waarom krijgen veel mkb-bedrijven bij banken zo vaak nul op het rekest?
„Na de kredietcrisis, zo’n vijftien jaar geleden, hebben banken de regels om een krediet aan te vragen enorm aangescherpt. De focus van banken ligt nu meer op grotere bedrijven –met een jaaromzet vanaf 30 miljoen euro. Kleinere bedrijven worden gezien als risicovoller en te bewerkelijk. Die kloppen daarom steeds vaker bij ons aan voor een krediet.”
Hoe komen jullie aan het geld om kredieten te verstrekken?
„Zodra wij een kredietaanvraag van een mkb-bedrijf hebben goedgekeurd, gaan we na een grondige analyse op zoek naar de best passende financieringsoplossing. We kloppen vaak aan bij traditionele geldverstrekkers, zoals een bank of een beleggingsfonds. We hebben bovendien via ons platform ook een groot netwerk met private investeerders. Tegen een passend rentepercentage geven wij hun de gelegenheid om geld te lenen aan mkb-bedrijven.”
Komt het ook weleens voor dat een lening bestaat uit geld van meerdere partijen?
„Dat komt zelfs regelmatig voor. Stel dat een ondernemer een pand wil kopen voor een miljoen euro. Hij kan er zelf een ton insteken. Dan blijft er dus nog een gat van negen ton over. Geld van de bank is in de regel het goedkoopste geld. Daarom vraagt NLInvesteert eerst aan de bank om zes ton te lenen tegen het eerste recht op hypotheek. De bank rekent daarvoor bijvoorbeeld een rentevergoeding van 4 procent.
De overige drie ton komt dan van onze investeerders. Zij krijgen het tweede hypotheekrecht en ontvangen 8 à 9 procent rente. De ondernemer betaalt zo gemiddeld zo’n 7 procent rente. Dat is nog betaalbaar. Investeerders ontvangen een goed rendement en met zo’n constructie durven banken het eerder aan om geld te lenen aan een mkb-bedrijf.”
Merken jullie dat bedrijven bij jullie voor een krediet komen omdat ze de coronasteun moeten terugbetalen?
„We zien dat de behoefte naar werkkapitaal bij bedrijven groeit. Dat is geld dat een bedrijf nodig heeft om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Ondernemingen hebben al te maken met stijgende lonen en hogere inkoopprijzen en daar komt het terugbetalen van de coronasteun nog eens bovenop.
Als een onderneming ook nog eens snel groeit, komt de liquiditeit onder druk en kan een tijdelijke financiering, mits verantwoord, uitkomst bieden. Maar ook voor het financieren van werkkapitaal stellen banken tegenwoordig aanvullende eisen. Deze ondernemers komen dus vaak ook weer bij ons terecht.”
Verwachten jullie dat de stroom bedrijven die bij jullie aanklopt verder zal aanzwellen?
„De laatste jaren verdubbelen we jaarlijks qua financieringsvolume. Zo’n groei verwacht ik ook voor de komende jaren. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn wat de financiële markten betreft ons voorland.
In die landen financieren bedrijven al veel meer buiten banken om. Die kant gaan we in Nederland ook –kijk alleen maar naar de groeicijfers van ons bedrijf– steeds meer op.”