Buitenland

Chávez wil verzoening, ontslaat hoge militairen

President Hugo Chávez heeft maandag de bevolking van Venezuela opgeroepen zich te verenigen en te bezinnen, en verving de leden van het militaire opperbevel die hem vorige week vrijdag arresteerden. Hij riep de bevolking verder op hem een tweede kans te geven en kondigde besprekingen met de oppositie aan.

AP
16 April 2002 09:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Chávez zei dat zakenman Pedro Carmona, die door de militaire coupplegers werd geïnstalleerd als interim-president, „een ernstige fout” had begaan en „zichzelf serieus in de problemen had gebracht.” Hij ontsloeg de opstandige leden van het opperbevel, onder wie legercommandant generaal Efraín Vásquez, die vrijdag zei dat Chávez zijn ontslag had ingediend. Chávez ontkende dat hij dat had gedaan.

Minister van Defensie José Vicente Rangel zei dat de leden van het door Carmona geleide interim-kabinet inmiddels op vrije voeten waren gesteld. Carmona wordt samen met ongeveer honderd andere personen, onder wie militairen, gevangengehouden. Chávez gaf te kennen dat zij „waarschijnlijk” op korte termijn naar huis mogen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten bemoedigd te zijn door Chávez’ oproep tot nationale bezinning en drong er bij de Venezolanen op aan een einde te maken aan de politieke polarisatie.

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, César Gaviria, was maandag op weg naar Caracas om een onderzoek in te stellen. De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, die als waarnemer verkiezingen in Venezuela bijwoonde, zei dat hij Chávez had opgeroepen de burger- en mensenrechten te respecteren van de personen die nauw bij de onrust van de afgelopen dagen betrokken waren.

Chávez werd vrijdag door het leger gearresteerd, nadat donderdag het vuur was geopend op honderdduizenden betogers die naar het paleis waren gelopen en zijn aftreden hadden geëist. Zeker zestien personen vonden daarbij de dood. Het dodencijfer zou bij daaropvolgende onlusten oplopen tot 49, met 300 gewonden.

De president werd zondag in zijn macht hersteld, nadat andere legeronderdelen zich tegen de coupplegers hadden gekeerd en tienduizenden Venezolanen de straat waren opgegaan om steun aan hem te betuigen. Een besluit van ’interim-president’ Carmona om alle regeringsorganen te ontbinden, leidde in het buitenland tot veroordelingen en verontrustte veel Venezolanen, onder wie ook tegenstanders van Chávez .

Chávez zei dat hij na zijn terugkeer telefonisch contact had gehad met de Russische president Vladimir Poetin, de Cubaanse president Fidel Castro en andere wereldleiders. Allen waren „verbijsterd” geweest door de ontwikkelingen in Venezuela, aldus de president.

Hij zei een onderzoek te zullen laten instellen naar een vliegtuig met Amerikaanse kentekenen dat op een militair vliegveld had gestaan op het eiland Orchila, een van de vijf plaatsen waar hij van vrijdag tot zondag was vastgehouden. Hij verstrekte geen bijzonderheden, maar sprak berichten tegen dat hij was mishandeld.

De winkels in Caracas gingen maandag na drie dagen van plunderingen en protesten weer open. Het verkeer keerde terug in de straten. De Venezolanen hervatten hun gewone leven, net zoals zij dat deden na de coup van 1992 -die door Chávez werd geleid- en de rellen van 1989, waarbij honderden mensen de dood vonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer