Vier van vijf Mallorcaverdachten willen naar huis
Vier van de vijf gedetineerde verdachten in de Mallorcazaak hebben donderdag het gerechtshof in Leeuwarden gevraagd of ze de inhoudelijke behandeling in vrijheid mogen afwachten. Het Openbaar Ministerie verzet zich daartegen.
Hilversummers Daan van S. (20), Mees T. (19) en Kaan B. (20) gaven aan dat ze de celstraffen van dertig maanden te hoog vinden en dat ze graag naar huis willen. Hein B. (19) is de enige die geen verzoek deed over zijn voorarrest.
Sanil B. werd vorig jaar door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor het medeplegen van doodslag op Carlo Heuvelman en twee pogingen tot doodslag. Ook hij deed een poging het voorarrest te schorsen, zodat hij zijn studie kan hervatten. Het hof beslist daar maandag over.
Het OM vindt dat de verdachten vast moeten blijven. Vrijlating is niet uit te leggen aan de maatschappij, zei de advocaat-generaal donderdag bij het hof in Leeuwarden. Daar ging de beroepszaak over het excessieve uitgaansgeweld in de zomer van 2021 van start. „De zaak veroorzaakte veel onrust in de samenleving en had een enorme impact op slachtoffers en nabestaanden”, zei de aanklager in hoger beroep.
„Wat die avond is gebeurd is met geen woorden te beschrijven. Ik vraag me nog steeds af waarom ik heb meegedaan. Het was beter geweest om me ervan te distantiëren”, zei Kaan B.
„Persoonlijk vind ik de straf te hoog voor wat ik heb gedaan”, zei Van S. „Als ik alles over kan doen, zou ik mijn acties terugdraaien. Ik heb gevochten en dat is misschien wel de slechtste keuze in mijn leven geweest.”
T. zit nu een jaar in voorarrest. Hij deed sinds zijn veroordeling zijn eerste verzoek om opheffing van het voorarrest. „Ik ben het totaal niet eens met wat voor straf ik heb gekregen, hoelang die straf is. Dat is mijn voornaamste reden voor het hoger beroep”, zei T.
Zijn advocaat noemt de straf van dertig maanden exorbitant hoog. „Mees heeft zich die nacht misdragen. Hij heeft allerlei verkeerde keuzes gemaakt en behoorlijk zwaar lichamelijk letsel toegebracht bij slachtoffers. Mees slaat om zich heen en gaat naar de volgende. Het is erg en lelijk. Dat vindt hij zelf ook. Maar vanaf het eerste moment geeft hij openheid van zaken. Dertig maanden is te hoog in vergelijking met vergelijkbare zaken.” Ook zei de raadsvrouw: „Hij is verketterd door 17 miljoen rechters die Nederland rijk lijkt te zijn.”