Mogelijk museum over Slag om de Grebbeberg in Gedachteniskerk Rhenen
De rooms-katholieke Gedachteniskerk in Rhenen wordt een podium voor debat en ontmoeting, muziek, kunst en cultuur. Ook zijn er plannen om in het gebouw een museum over de Slag om de Grebbeberg in te richten. Zondag werd de laatste eucharistieviering gehouden.
Erfgoedbeheerder Tomorrow uit Veenendaal koopt het pand om het samen met Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk te ontwikkelen als ontmoetings- en evenementencentrum. Betrokkenen bij de Gedachteniskerk richtten deze stichting op om te voorkomen dat het kerkgebouw in commerciële handen zou komen en bijvoorbeeld een sportschool of een restaurant zou worden.
Tijdens de eucharistieviering zondag werd de Gedachteniskerk officieel aan de eredienst onttrokken. De regionale Zalige Titus Brandsmaparochie stoot de kerk af wegens teruglopend kerkbezoek en dalende inkomsten. Al sinds Kerst 2021 worden er in de kerk op zondag geen eucharistievieringen meer gehouden.
De kerk, nabij de Grebbeberg, is het nationale rooms-katholieke gebedshuis voor de nagedachtenis aan de gevallenen bij de Slag om de Grebbeberg in mei 1940 en de gehele Tweede Wereldoorlog. Voor de bouw ervan werd in 1954 een landelijke ”steentjesactie” gehouden. In één dag werd ruim 400.000 gulden bijeengebracht, meer dan benodigd was. In 1959 wijdde kardinaal Alfrink het gebouw als parochiekerk voor rooms-katholieken in Rhenen, Achterberg, Elst (Utrecht), Kesteren, Ochten en Lienden.
Museum
De kerk heeft een hoge, achthoekige middenpartij, gedekt door een gewelfd schaaldak dat vanaf de Nederrijn gezien op een opengeklapte parachute lijkt. Van binnen heeft de compacte kerkzaal een hoog opgaande koepel die wijst op verrijzenis en de hoop op eeuwig leven. De ruime lichte hal biedt uitzicht op de Rijnbrug, die in de oorlog werd vernietigd.
Er zijn plannen om in de Gedachteniskerk een museum over de Slag om de Grebbeberg in te richten. Met de parochie is afgesproken dat de kerk zeker de eerstkomende vijf jaar nog kan worden gehuurd voor kerkelijke activiteiten, zoals seniorenvieringen op woensdagmiddag en stiltemeditaties. Ook voor herdenkingsactiviteiten rond de Tweede Wereldoorlog blijft het gebouw beschikbaar.
Veenendaal
Tomorrow is ook eigenaar van de voormalige hervormde kerk Sola Fide in Veenendaal, dat eerder een verenigingsgebouw was. In Veenendaal herstelt de erfgoedbeheerder het eerste christelijk gereformeerde kerkje Eben-Haëzer uit 1865, dat na voltooiing zal worden verhuurd aan zorgorganisatie Reinaerde.