EU pakt Zimbabwe nog niet harder aan
De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben maandag nog geen besluit genomen over nieuwe sancties tegen Zimbabwe. Volgende maand praten zij weer over de situatie in het Afrikaanse land.
De vijftien bewindspersonen, die vergaderden in Luxemburg, zeggen te hopen op een duidelijk signaal van president Robert Mugabe dat hij een einde zal maken aan het politieke geweld, dat hij de fundamentele democratische normen zal respecteren en dat hij constructieve pogingen zal ondernemen om te komen tot een nationale verzoening. Als hij geen stappen zet, worden er waarschijnlijk verdere strafmaatregelen afgekondigd.
Naar verwachting zal de Unie dan de lijst van medewerkers van Mugabe uitbreiden aan wie een reisverbod naar de EU-lidstaten is opgelegd en die onderworpen zijn aan financiële restricties. Eerder traden diplomatieke en economische sancties in werking. De ministers streven er wel naar de kanalen open te houden voor overleg over het verlenen van humanitaire hulp en voor het voortzetten van de dialoog met de oppositie.
Mugabe werd in maart herkozen als president voor een ambtsperiode van zes jaar. De regering en zijn partij zijn beschuldigd van grootschalige stembusfraude, kiezersintimidatie en manipulatie van wetten. Zijn rivaal Morgan Tsvangirai zei vorige week over onweerlegbare bewijzen te beschikken dat Mugabe op een oneerlijke manier heeft gewonnen. Hij diende bij het hooggerechtshof een verzoek in om de uitslag nietig te verklaren.
Geoff Nyarota, de hoofdredacteur van de enige onafhankelijke krant in Zimbabwe, The Daily News, is maandag gearresteerd op beschuldiging van het verspreiden van onjuiste informatie over de gang van zaken bij de verkiezingen. Hij werd korte tijd gehoord en daarna vrijgelaten. Volgende week moet hij zich opnieuw melden.