Binnenland

Huisarts in IJmuiden: reactie Tata volledig onder de maat

Huisarts Luc Verkouteren in IJmuiden noemt de reactie van staalfabrikant Tata Steel en de overheid op het OVV-rapport „volledig onder de maat”. „Het is alsof ze elkaars handje vasthouden en zeggen: dit gaan we zo snel mogelijk negeren. Dit is weer een rapport dat in een la gaat.” Verkouteren bekommert zich al langer om de gezondheid van inwoners in de regio van de staalproducent.

ANP
13 April 2023 17:51

Donderdag concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat grote industriebedrijven en de overheid tekort schieten in het beschermen van de gezondheid van omwonenden van fabrieken. De raad onderzocht hoe het systeem van vergunningen, handhaving en toezicht werkt bij drie industriebedrijven: Tata Steel in de IJmond, Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht en Asfalt Productie Nijmegen (APN).

Tata zei de conclusies van het rapport te omarmen en verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zei dat de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van grote industrie omlaag moet en ermee „aan de slag” te willen. Maar volgens Verkouteren zijn deze reacties wederom „een toonbeeld is van het niet serieus nemen van de zaken die opgeschreven worden door de OVV. Dat is teleurstellend.”

De OVV concludeerde ook dat het voor burgers ontzettend lastig is om gehoord te worden. Vaak wordt pas actie ondernomen als bewoners gaan klagen of na berichtgeving in de media. Omwonenden voelen zich vaak „niet gehoord en serieus genomen”, aldus de raad. Dat onderschrijft Verkouteren, die met zijn praktijk aan de andere kant van het water van de fabriek van Tata in Velsen zit. Hij ziet patiënten met gezondheidsklachten als gevolg van de uitstoot van de fabrikant. „De overheid is er niet voor de industrie, maar voor de burger”, benadrukt Verkouteren. Maar de huisarts, die het rapport „enorm belangrijk” noemt, ziet ook burgers „vechten tegen de bierkaai”.

De industrie is ook verantwoordelijk voor de gezondheid van omwonenden, vindt Verkouteren. „De insteek is vaak: ik mag het want ik heb een vergunning, maar als je weet dat wat je doet schadelijk is, is het de vraag of je mag doen wat je doet.”

Verkouteren hoopt dat er nu serieus wordt gekeken naar alternatieven. „Dus niet eerst de productie omhoog om de vergroening te kunnen bekostigen, maar bijvoorbeeld afschalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer