Vondst graf rentmeester uit tijd Ramses II
Leidse archeologen hebben samen met Egyptische en Italiaanse mede-onderzoekers in Egypte een grote vondst gedaan uit de tijd van de legendarische farao Ramses II. Die stierf in 1213 voor Christus.
De belangrijkste vondst is een graf van Panehsy in Sakkara. Panehsy was rentmeester in de tempel van de god Amon. Sakkara was ruim 3000 jaar de begraafplaats van de oude Egyptische hoofdstad Memphis.
Panehsy’s graf bestaat uit een tempelgebouwtje op een rechthoekige binnenplaats (13,4 bij 8,2 meter), drie kapellen, een hof met zuilen en een schacht naar de ondergrondse grafkamers. De kleistenen muren zijn versierd met kleurrijke reliëfs, die tot 1,50 meter hoogte bewaard zijn gebleven.
Er staan voorstellingen op van Panehsy, van zijn vrouw Baia, „de zangeres van Amon”, van priesters en offerdragers, aldus het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dat de nieuwe vondsten dinsdag wereldkundig maakte.
Het museum noemt een reliëfvoorstelling van Paneshy en zijn vrouw bij een offertafel het mooist. De priester, een kale man met een luipaardvel om zijn schouders, sprenkelt water ter ere van het overleden echtpaar. Zijn naam is Piay, „de schrijver van de offertafel” en „assistent van Panehsy”. Die titel suggereert dat hij een ondergeschikte was van Panehsy. Blijkbaar was Piay verantwoordelijk voor de begrafenisrituelen voor zijn meester.
De vondsten werden allemaal gedaan vlakbij de bekende piramide van Djoser. In dit gebied werken al bijna een halve eeuw ook Leidse archeologen.
„Met de opgravingen wordt steeds meer bekend over de mensen die in Sakkara begraven lagen, maar ook over de manier waarop de dodenstad gedurende eeuwen door de levenden is gebruikt. De graven en de voorstellingen op de versierde wanden bieden veel informatie over de grafrituelen van de Egyptenaren, de manier waarop zij hun doden eerden en herdachten en over hoe men daar al tijdens het leven mee bezig was”, zegt het Rijksmuseum van Oudheden.
De sarcofaag van farao Ramses II is momenteel in Parijs te bewonderen, in de Grande Halle de la Villette.