Chinese leiders willen milieu meer aandacht geven
De Chinese leiders willen de milieuproblemen in hun land serieuzer aanpakken. Die conclusie trekt staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) uit gesprekken die ze deze week in China heeft gevoerd. Volgens de bewindsvrouw kan het Nederlandse bedrijfsleven hier de komende jaren verder op inhaken.
China staat voor een moeilijke taak. Het land heeft zich de afgelopen jaren weten op te werken tot een van de snelst groeiende economieën. Maar de groei eist wel haar tol. Met name in de grote steden is sprake van grote luchtvervuiling. Steeds meer mensen hebben een auto; daardoor neemt de hoeveelheid uitlaatgassen toe. Een ander probleem is dat het vooral kolencentrales zijn die in China de energie leveren. Deze zijn het goedkoopst, maar ook het smerigst.
Volgens Van Gennip biedt juist de omvang van de groei kansen om iets aan het milieuprobleem te doen. „Als zo’n maatregel leidt tot een groei van 8 procent in plaats van 9, zullen de Chinezen daar niet zoveel van merken. Dat zou anders zijn als de groei zou stagneren", aldus Van Gennip, die deze week een handelsmissie in China leidt.
Nederland timmert in China al aardig aan de weg op milieugebied. Zo is het Rijswijkse Teesing actief in de distributie voor aardgas en levert het tankstations voor voertuigen die op aardgas rijden. Directeur Huub Teesing voerde de afgelopen dagen verkennende gesprekken met mogelijke nieuwe Chinese partners. Hij heeft goede hoop op een deal met een Chinese onderneming. Samen zouden ze dieselbussen kunnen ombouwen tot bussen die op het veel schonere aardgas rijden.
Teesing hoopt ook tankstations te kunnen bouwen in Nanjing. Deze stad is sinds eind vorig jaar aangesloten op de gasleiding die naar Shanghai voert. In Nanjing zijn nu al 400.000 huishoudens op het aardgasnet aangesloten. Voor die tijd stookten ze het vervuilende bruinkool. Ook in de andere grote steden moet het die kant op gaan.
Staatssecretaris Van Gennip, die voor het eerst in China is, heeft met eigen ogen kunnen zien dat de Chinezen op milieugebied nog een lange weg te gaan hebben. Een spaarlamp heeft ze de afgelopen dagen nergens kunnen ontdekken. Toch heeft ze goede hoop dat de milieuvervuiling wordt aangepakt. Ze sprak deze week onder meer met de gouverneur van Jiangsu, een van de snelst groeiende provincies van China. „De bewustwording komt van binnenuit", aldus Van Gennip. „Dat is niet alleen belangrijk omdat het de Chinese leiders zijn die het probleem willen aanpakken, maar ook omdat de overheid een belangrijke opdrachtgever is."