Buitenland

VS-staat Illinois: Aanpassing regels doodstraf nodig

Een commissie van de Amerikaanse staat Illinois ter bestudering van de problemen rond de doodstraf heeft maandag aanbevolen de straf minder vaak op te leggen. Een meerderheid van de leden wil zelfs helemaal van de doodstraf af.

AP
16 April 2002 08:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Gouverneur George Ryan besloot twee jaar geleden een moratorium af te kondigen op executies, nadat enkele mannen waren vrijgekomen omdat uit nieuw bewijsmateriaal hun onschuld bleek of omdat zij geen eerlijk proces hadden gekregen. Ryan, die volgens een woordvoerder „honderd procent morele zekerheid” eist dat geen onschuldigen terechtgesteld worden, stelde toen meteen een commissie in die met verbeteringen moest komen.

De commissie beveelt aan het aantal misdrijven en gedragingen tijdens de misdaad waarna de doodstraf geëist kan worden, van twintig in te krimpen naar vijf. De commissie meldde dat een meerderheid van de leden zelfs helemaal voor afschaffing van de straf is. Omdat de commissie slechts tot taak had verbeteringen voor te stellen, wordt geen formele aanbeveling over het afschaffen van de doodstraf gedaan.

Het veertien leden tellende panel doet 85 aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat geen onschuldigen naar ”Death Row” gaan. Zo moeten volgens de commissie alle ondervragingen van verdachten van zware misdrijven op video opgenomen worden. Ook moet er een staatscommissie komen, die moet bepalen of lokale aanklagers de doodstraf mogen eisen.

Voorts moet het onmogelijk worden de doodstraf op te leggen aan zwakbegaafden of aan mensen die zijn veroordeeld op basis van slechts één getuige, een informant van de politie of een medeplichtige. De commissie wil ook dat er een DNA-databank voor de hele staat wordt opgezet en dat er onafhankelijke gerechtelijke laboratoria komen.

Illinois was de eerste staat in de VS die een moratorium afkondigde op executies, waarna andere staten hun procedures ook tegen het licht hielden. In de VS zitten zo’n 3700 mensen in de cel in afwachting van executie. In 38 staten bestaat de doodstraf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer