Binnenland
Helmonds bedrijf moet met PFAS verontreinigd terrein saneren

Het bedrijf Custom Powders in Helmond moet binnen een jaar beginnen met het saneren van een met PFAS verontreinigd bedrijfsterrein in de Brabantse gemeente. De Raad van State verwierp een beroep van de poederbewerker tegen deze door de gemeente opgelegde maatregel woensdag.

ANP

Uit onderzoek op last van onder meer de gemeente bleek dat in grond, waterbodem, en afvalwater PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) aanwezig waren. De bedrijfsactiviteiten van Custom Powders waren volgens de Raad de belangrijkste bron voor de verhoogde aanwezigheid van PFAS in het oppervlaktewater van de Nieuwe Aa en het afvalwater in de zuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel.

Al in 2017 zijn verhoogde concentraties van de gevaarlijke stoffen gemeten in de Zuid-Willemsvaart en rioolwaterzuiveringsinstallaties. Helmond bepaalde op 25 mei 2021 dat het bedrijf uiterlijk binnen een jaar moest starten met sanering. Het bedrijf stapte naar de Raad van State. Volgens Custom Powders staat onder meer de noodzaak van een spoedige sanering niet vast, zouden onderzoeken onzorgvuldig zijn geweest en was de saneringstermijn onredelijk. De Raad van State verwierp dit beroep.

Eerder adviseerde de gemeente volkstuinhouders niet langer groenten uit hun tuintje te eten vanwege PFAS-vervuiling van de grond. Volkstuinencomplex Sluisdijk ligt zo’n halve kilometer afstand van Custom Powders.

PFAS zit in producten als blusschuim, antiaanbaklagen van pannen, cosmetica en textiel. Volg het RIVM is van bepaalde PFAS-varianten duidelijk dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid en het immuunsysteem, de ontwikkeling van het ongeboren kind en de cholesterolwaarden in het bloed. Ook zouden specifieke PFAS kankerverwekkend zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer