Binnenland

Staatssecretaris snel om tafel met advocaten over toeslagen

Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) gaat snel met de Orde van Advocaten om tafel over de hersteloperatie toeslagen. Een regulier ambtelijk overleg met advocaten is opgeschort, bevestigt een woordvoerder van De Vries na berichtgeving in NRC. „Onze wens is dat we dit overleg weer oppakken. Advocaten spelen een belangrijke rol in de hersteloperatie.”

ANP
3 April 2023 12:57

Advocaten van slachtoffers in het toeslagenschandaal hebben het periodiek overleg met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) stopgezet, meldt NRC maandag. De UHT is verantwoordelijk voor financiële compensatie van gedupeerde ouders. De advocaten zijn gefrustreerd over het uitblijven van oplossingen voor grote knelpunten in de hersteloperatie.

„Het is belangrijk dat we in overleg zijn en blijven met de Orde van Advocaten”, laat De Vries via haar woordvoerder weten. De partijen zijn in de tussentijd „nog steeds op verschillende niveaus met elkaar in gesprek”. Woensdag is er voor het laatst overleg geweest met de Nederlandse Orde Van Advocaten (NoVa) en de Raad voor Rechtsbijstand (RvR).

Het ministerie heeft recent verschillende maatregelen aangekondigd om de hersteloperatie te versnellen. Die maatregelen worden nu ingevoerd, zegt de woordvoerder. „De prognose is nu dat begin 2025 90 procent van de ouders hun integrale beoordeling hebben afgerond.”

Bij die nieuwe maatregelen is „goed gekeken” naar de adviezen van de Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtsbijstand. Het ministerie heeft niet alle voorstellen van de advocaten overgenomen „omdat grote aanpassingen van het proces juist leiden tot vertraging. Daar zijn ouders niet mee geholpen.”

Het ministerie is „zelf telkens op zoek naar nieuwe mogelijkheden” waarbij het „nadrukkelijk” openstaat voor ideeën van derden. Voorwaarde is dat een idee tot een echte versnelling van het proces voor de ouders moet leiden.

Bij het schandaal rond de kinderopvangtoeslag zijn tienduizenden ouders getroffen door een doorgeslagen fraudeaanpak en onterechte terugvorderingen. Het leidde begin 2021 tot de val van het vorige kabinet. Veel gedupeerden wachten nog steeds op compensatie van de geleden schade. De hersteloperatie verloopt ook volgens de Tweede Kamer veel te traag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer