Van der Plas: kabinet moet hoop bieden op dossiers als stikstof
De partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas vindt dat het kabinet op grote dossiers als stikstof en de toeslagenaffaire hoop moet bieden met concrete stappen tot verbetering. Dat zegt ze na een gesprek met CDA-leider Wopke Hoekstra over de gevolgen van de verkiezingsoverwinning voor de landelijke en provinciale politiek. Beide politici willen weinig loslaten over wat ze hebben besproken.
Mark Rutte heeft dinsdagavond een crisisberaad gehouden met de top van het kabinet. Daar waren onder anderen de drie vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) bij aanwezig. Na afloop beloofden zij om nog eens naar grote lopende dossiers te kijken, zoals de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen, de afhandeling van het toeslagenschandaal en de stikstofcrisis. Donderdag praten zij verder, en vrijdag verwachten zij een brief te sturen naar de Tweede Kamer.
Van der Plas verwacht dat het kabinet in de brief hoop kan geven door concrete stappen te zetten met een tijdschema. „Niet zoals de perspectiefbrief van Staghouwer (de inmiddels opgestapte minister van Landbouw red.) vorig jaar waarvan het woord ‘perspectief’ het enige perspectief was wat erin stond.”
Hoekstra zei na het gesprek op de werkkamer van de voorvrouw van BBB dat beide partijen een „heleboel raakvlakken” hebben als antwoord op de vraag of ze samen kunnen werken in de provincies. Hij wil zich niet tegen de coalitieonderhandelingen aan bemoeien. Maar Hoekstra vindt het logisch dat provinciale afdelingen hem hier vragen over stellen en hij hierover in gesprek gaat met Van der Plas.
De wens van BBB om 2030 los te laten als deadline voor de stikstofdoelen en boeren sowieso niet te onteigenen heeft Van der Plas herhaald in het gesprek met Hoekstra. De CDA-voorman wil niet prijsgeven hoe hij hier nu precies in staat, al heeft hij eerder gezegd de deadline „niet heilig” te vinden. Hij verwijst naar de provinciale afdelingen op de vraag of die op deze punten willen bewegen. Verschillende provinciale politici van zijn partij hebben zich kritisch uitgelaten over de deadline van 2030, onder wie de Limburgse gedeputeerde Madeleine van Toorenburg.
„D66 mag ook wel eens een keer meebewegen”, zegt Van der Plas over de stikstofdeadline. Ze vindt dat het coalitieakkoord op onder meer dit punt moet worden opengebroken en dat coalitiepartijen niet aan elkaar vast moeten blijven houden als dat niet lukt. „Soms is het beter, in een slecht huwelijk ook, dat je maar uit elkaar gaat.”