Italië legt beslag op reddingsschip van Duitse ngo
De Italiaanse autoriteiten hebben zaterdag een reddingsboot voor migranten aangehouden en in beslag genomen die wordt gerund door de Duitse liefdadigheidsinstelling Louise Michel. Dat meldt zowel de Italiaanse kustwacht als de ngo in kwestie. Twee dagen eerder had Italië ook al een reddingsschip voor migranten van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in beslag genomen.
De rechtse regering van premier Giorgia Meloni heeft gezworen het aantal potentiële asielzoekers dat in Italië aankomt te beteugelen. Ze heeft daartoe onder meer een wet aangenomen die reddingsschepen van ngo’s dwingt slechts één reddingsmissie tegelijk uit te voeren voordat ze terugkeren naar een door de autoriteiten aangewezen haven. Die laatste verplichting vergroot volgens critici de kans op verdrinking van migranten. Veel mensen die de Middellandse Zee oversteken om Italië en andere Europese landen te bereiken, doen dat op gammele, overvolle boten.
De Italiaanse kustwacht had de Louise Michel, zoals het Duitse schip heet, bevolen aan te meren in de haven van Trapani nadat het een reddingsoperatie had uitgevoerd in de Libische wateren. Het schip had dit bevel volgens de kustwacht niet opgevolgd en was „naar drie andere migrantenboten op zoek gegaan”. De Louise Michel ligt nu vast in de haven van het eiland Lampedusa. „We weten dat er op dit moment tientallen boten vlak voor Lampedusa in nood verkeren, maar we kunnen niet helpen”, schreef de ngo op Twitter. „Dit is onaanvaardbaar!”
De Italiaanse regering stelt dat de inzet van reddingsschepen door ngo’s migranten aanmoedigt de oversteek te maken. Dit zou mensensmokkelaars aan extra inkomsten helpen. Critici wijzen erop dat de ngo-schepen slechts een klein percentage van de mensen oppikken die via de Italiaanse kusten de EU willen bereiken.
De Internationale Maritieme Organisatie, een orgaan van de Verenigde Naties, schat dat er in 2022 ruim 1.400 mensen in de Middellandse Zee zijn verdwenen.