Taiwanese president bezoekt VS en Centraal-Amerika
De Taiwanese president Tsai Ing-wen bezoekt over een week de VS, Guatemala en Belize. Officieel maakt ze tussenstops in de VS voor de officiële bezoeken aan de Centraal-Amerikaanse landen. Beijing heeft meteen boos gereageerd en stelt dat de tussenstops in de VS een excuus zijn om nationalistische propaganda te verspreiden en China zal zich er bij de VS over beklagen.
Tsai Ing-wen maakt van 29 maart tot 7 april een tiendaagse reis die haar naar onder meer New York, Los Angeles en Guatemala-Stad voert. Op weg naar de officiële bestemming Guatemala gaat ze langs New York en op de terugreis vliegt ze langs Los Angeles waar ze 5 april aankomt. Het is niet bekend wie ze in de VS ontmoet. Sommige media suggereren dat ze de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy zou ontmoeten.
Het is niet ongebruikelijk dat een Taiwanese leider de VS aandoet op reizen naar Latijns-Amerikaanse landen die Taiwan wel als onafhankelijke staat erkennen. De VS doen dat niet maar zijn wel de belangrijkste steunpilaar en wapenleverancier van Taiwan. Vaak wordt op hoog niveau overlegd als een Taiwanese president wat ‘tussenlandingen’ maakt.
Er zijn echter vrijwel geen landen meer over die de Volksrepubliek China niet erkennen en Taiwan wel. Honduras, een buurland van Guatemala, heeft net de relaties met Taiwan opgezegd en knoopt betrekkingen met de Volksrepubliek aan. Momenteel erkennen alleen nog een aantal eilandstaatjes in het Caribisch gebied, in de Stille Oceaan, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay en Vaticaanstad Taiwan als de Republiek China, zoals Taiwan officieel heet. Beijing claimt het feitelijk onafhankelijke eiland als onderdeel van China en verzet zich fel tegen internationale erkenning van Taiwan als een onafhankelijk land.
Na de communistische machtsovername in China in 1949 vluchtten veel tegenstanders van de communisten naar het eiland waar ze de in hun ogen wettige Chinese regering vestigden. De Verenigde Staten steunden dat standpunt lange tijd en daardoor duurde het tot 1971 voor de Verenigde Naties de Volksrepubliek erkenden en als lid toelieten. Nederland was in 1950 een van de eerste westerse landen die de communistische Volksrepubliek als staat erkende.