Speuren naar Joodse sporen in Marokko
Gedurende duizenden jaren woonden er Joden in Marokko. Mohammed V, grootvader van de huidige koning, is niet alleen geliefd omdat hij zijn land naar de onafhankelijkheid leidde, maar ook omdat hij de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog in bescherming nam.
De inwoners, ook de Joden, waren zijn kinderen, zei hij. Niet iedereen dacht er zo over: in verschillende steden deden zich anti-Joodse rellen voor.
De oprichting van de staat Israël, 75 jaar geleden, was een splijtzwam, want veel Marokkanen kozen de kant van de Arabieren. Ook latere conflicten leidden tot antisemitisme. Veel Joden emigreerden. In Israël wonen nu een miljoen Joden van Marokkaanse afkomst; het is er de grootste bevolkingsgroep. In Marokko zijn nog maar enkele duizenden Joden.
Maar sporen zijn zomaar niet uit te wissen. Er zijn nog veel synagogen, al worden er geen diensten meer gehouden. Er bleef ook veel ander erfgoed bewaard. Zoals hier, in het dorp Tagadirt. Archeologen uit Marokko, Israël en Frankrijk doen er gebroederlijk onderzoek. Ze willen de Joodse geschiedenis opnieuw onder de aandacht brengen.
In een steegje zit een vrouw te rusten. Wat weet ze van vroeger? Misschien is ze nu wel vermoeid van de strijd om het dagelijks bestaan. Rondom haar staat het verleden fier overeind.