„Selectie studenten niet nodig
Selectie van studenten is over een paar jaar niet meer nodig om het peil van het hoger onderwijs op een hoger plan te brengen. Dan zullen er zoveel studenten zijn, dat universiteiten zich verder kunnen specialiseren. Elke universiteit trekt dan zijn eigen soort studenten.
Selectie is alleen belangrijk bij kleinere groepen studenten, zei prof.dr. F. van Wieringen, voorzitter van de Onderwijsraad, maandag bij de presentatie van het advies ’De stand van educatief Nederland’. Staatssecretaris Rutte (Onderwijs) heeft juist twintig opleidingen in het hoger onderwijs aangewezen waarvoor universiteiten en hogescholen bij wijze van experiment studenten mogen selecteren. Daardoor zou de kwaliteit van de opleidingen omhooggaan en minder studenten er voortijdig de brui aan geven.
Van Wieringen vindt ook dat geen afbreuk gedaan moet worden aan het huidige toegangskaartje tot het onderwijs: het centraal eindexamen. Als universiteiten studenten gaan onderwerpen aan een extra toelatingstest, verliest het eindexamen deze functie. „In de persoonlijke biografie van iedere Nederlander is dit toch een intensief beleefd moment", zegt Van Wieringen.
Hij brak ook nog een lans voor private financiering van het tweede deel van de universitaire opleiding, de masters. Deze duren nu doorgaans een jaar. Dat is te kort, vindt Van Wieringen. Langere masters worden mogelijk als de studenten daaraan gaan meebetalen, evenals het bedrijfsleven. Ook de overheid moet geld steken in langere masters.