FNV Bondgenoten komt met eigen Schijf van Vijf
Aan het begin van een druk jaar heeft FNV Bondgenoten maandag op het hoofdkantoor in Utrecht De schijf van vijf voor een gezonde CAO! gepresenteerd. Tijdens de onderhandelingen over nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten met de werkgevers zijn pensioen, werkzekerheid, inkomen, kinderopvang en gezond werken volgens de vakbond de belangrijkste elementen.
In 2005 is FNV Bondgenoten betrokken bij de vernieuwing van maar liefst zeshonderd collectieve arbeidsovereenkomsten. De vertegenwoordigers van de werknemers stellen onder meer een structurele looneis van 1,25 procent, met een minimumbedrag van 206 euro. Dit bodembedrag garandeert jongeren procentueel een iets hogere loonstijging, aldus FNV Bondgenoten.
„De eerste ronde hebben we gehad, het kabinet is op de knieën”, zei voorzitter H. van der Kolk van FNV bondgenoten. „Nu willen we oogsten. We hopen dat we in goed overleg zaken kunnen doen met de werkgevers. Dat is goed voor onze bedrijven en goed voor de mensen.”
De keuze voor de invulling van de eigen schijf van vijf is het directe resultaat van een onder de achterban van FNV Bondgenoten gehouden enquête. In totaal werkten er 931 leden mee aan de raadpleging over het arbeidsvoorwaardenbeleid.
FNV Bondgenoten vindt dat het voor alle werknemers mogelijk moet blijven om eerder te stoppen met werken. Bestaande regelingen voor prepensioen en VUT moeten op basis van het najaarsakkoord worden omgebouwd en er moet een begin worden gemaakt met levensloopregelingen.
Verder maakt de belangenorganisatie zich hard voor betaalbare kinderopvang voor alle werknemers, waarbij de werkgever minstens eenzesde deel van de kosten betaalt. De belangenorganisatie pleit ook voor een goed preventie– en reïntegratiebeleid, waarmee werknemers bescherming krijgen voor ontslag en inkomensverlies. Te denken valt aan aanvulling van ziektegeld in het tweede jaar en compensatie van gestegen ziektekosten.
J. Berghuis, namens FNV Bondgenoten onderhandelaar Metaal en Techniek, houdt rekening met een zeer moeizaam overleg met de werkgevers. „Ik verwacht dat het niet zomaar zal gaan en dat we actie moeten gaan voeren”, aldus Berghuis. „Het gaat om hele belangrijke dingen zoals pensioen en inkomen. CAO’s moeten fundamenteel gewijzigd worden. En dan willen sommige werkgevers de werktijden ook nog verlengen, zonder dat daar meer loon of iets anders tegenover staat. In het verleden hebben we actie gevoerd om veel kleinere dingen.”
Berghuis onderhandelt namens 400.000 werknemers van 30.000 merendeels kleine bedrijven. Het gaat dan onder andere om loodgieters, automonteurs en installateurs, die op grond van oude afspraken dit jaar 2,2 procent loonsverhoging krijgen. „Inkomen is voor mijn mensen niet het issue. Men wil een goed pensioen, een nette uitkering bij ziekte en betaalbare kinderopvang”, aldus Berghuis. „Kinderopvangregelingen moeten er niet alleen zijn voor yuppen, maar ook voor mensen die een lager inkomen hebben.”