Opvangorganisatie voor vrouwen: zorg voor meer crisisopvang
De crisisopvang voor vrouwen die acuut hun huis uit moeten vanwege bijvoorbeeld ernstig geweld zit bijna altijd vol en moet uitgebreid worden. „Er moeten zeker meer crisisplekken komen, maar we realiseren ons ook dat die ook weer gaan vollopen.” Dat zegt Ilse den Hollander van vrouwenopvangorganisatie Blijf Groep in Noord-Holland en Flevoland in aanloop naar Internationale Vrouwendag, komende woensdag.
De organisatie zorgt voor opvang, hulp en begeleiding van vrouwen en hun kinderen. „Als iemand echt niet ergens kan blijven omdat er gevreesd wordt voor iemands leven, moet deze persoon naar de opvang”, legt Den Hollander uit.
Gemeenten moeten crisisopvang bieden, maar het aantal plekken verschilt per regio, vertelt Den Hollander. „In 2019 is al extra geld voor opvang beschikbaar gesteld, maar het is nog niet opgelost. Sommige gemeenten komen goed uit met het aantal plekken, anderen niet. Je wil overal in Nederland dezelfde hulp bieden.” Ook het gebrek aan woningen belemmert de uitstroom, waardoor er weer minder plekken beschikbaar zijn voor mensen die zich aanmelden, zegt Den Hollander.
De Blijf Groep helpt daarom ook veel mensen op afstand. In 2022 kregen ruim 3200 mensen zulke hulp, veel meer dan de beschikbare 175 plekken die de vijf locaties in Noord-Holland en Flevoland bieden. Er zijn geen landelijke cijfers van opvangplekken, maar zusterorganisatie Moviera biedt in Utrecht en Gelderland 123 plekken voor vrouwenopvang. Sterk Huis in Noord-Brabant heeft 100 plekken. Andere locaties voor vrouwenopvang in Nederland zijn allemaal kleiner, aldus de Blijf Groep.
De vrouwen die zich bij de Blijf Groep melden, hebben veiligheid nodig, vertelt Den Hollander. „Vroeger boden we met name opvang vanwege een onveilige situatie, tegenwoordig proberen we te koersen op duurzame veiligheid. De focus ligt op het hele gezin, dus ook de kinderen. Die hebben vaak nogal wat meegemaakt.” Blijvende opvang is ingrijpend, zegt ze. „Zeker voor kinderen. Die moeten soms tijdelijk naar een andere school, of missen hun vriendjes en hun vader.”
De Blijf Groep biedt ook time-out-woningen aan, plekken waar mensen tijdelijk kunnen afkoelen. Ook regelt de organisatie hulp bij een tijdelijk huisverbod. „Bij een dergelijk verbod wordt de pleger van geweld uit huis geplaatst. Het slachtoffer en de kinderen blijven thuis. De pleger krijgt geen opvang, maar moet die zelf regelen. Tijdens het huisverbod komt hulp voor het hele gezin. Na tien dagen wordt bekeken of het huisverbod verlengd moet worden. Dat kan tot maximaal 28 dagen en beslist de burgemeester”, zegt Den Hollander.