Franse vakbondschefs: enorme opkomst bij protest pensioenhervorming
De leider van de gematigde en grootste Franse vakcentrale CFDT, Laurent Berger, heeft „een historische mobilisatie” geprezen bij de betogingen van dinsdag tegen de plannen van de regering om het pensioenstelsel te veranderen. Berger sprak kort voor een grote protestmars in Parijs en zei dat er ongeveer 20 procent meer mensen zijn gekomen dan eind januari. Er zijn sinds 19 januari al zes protestdagen uitgeroepen en 31 januari geldt als de dag dat vooralsnog de meeste betogers de straat opgingen.
Volgens de autoriteiten betoogden toen in heel het land 1,25 miljoen mensen, volgens bonden minstens twee keer zo veel. Ook Philippe Martinez van de linkse vakcentrale CGT ziet dinsdag de grootste opkomst sinds 19 januari. De CGT schat het aantal betogers in de zuidelijke havenstad Marseille bijvoorbeeld op 245.000. Bij de vorige protestdag waren er volgens de bonden in Marseille 90.000 mensen op de been. In verscheidene steden waar werd of wordt gedemonstreerd zijn er ongeregeldheden geweest waarbij de oproerpolitie onder meer traangas inzette. In Marseille hebben bonden opgeroepen woensdag weer de straat op te gaan.
Volgens de regering van president Emmanuel Macron en van premier Elisabeth Borne is het huidige pensioenstelsel onbetaalbaar en moet het hervormd worden en zichzelf bekostigen in 2030. Dan moeten, zoals ooit de bedoeling van het stelsel was, de werkenden de pensioenen opbrengen. De regering wil onder meer de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar verhogen en andere aanpassingen van het gecompliceerde pensioenstelsel. Mensen moeten ook langer hebben gewerkt voor ze voor hun 67e aanspraak op een volledig pensioen kunnen maken.
Macron die een paar jaar geleden hervormingsplannen terugtrok na grote protesten, zou deze keer de plannen willen doorvoeren en hoopt dat ze 1 september van kracht kunnen worden. Frankrijk heeft in Europa de meeste vakbonden, maar het percentage werknemers dat lid is van een bond is er hooguit 8 procent. De vakbonden kunnen echter wel op steun van niet-leden rekenen en concurreren met elkaar om hun machtspositie te versterken. Ze zijn niet enkel een beroepsbelangenvereniging, maar onderdeel van het systeem en zijn vertegenwoordigd in een aantal overheidsinstellingen. Ze krijgen naar schatting in totaal jaarlijks 100 miljoen euro van de staat en eenzelfde bedrag van grote ondernemingen. In het protest tegen de pensioenhervormingen van de huidige regering lijkt er ook een machtsstrijd te zijn tussen CFDT en de CGT.