SGP-ChristenUnie knokt voor toekomst boer in Schieland en Krimpenerwaard
Er zijn geen christelijke dijken en gemalen. Toch valt er volgens de SGP-ChristenUnie-lijsttrekker Martin van der Spek (57) uit Moerkapelle wel degelijk iets te kiezen bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart. „Onze fractie pleit voor een waterschap dat blijft bij zijn kerntaken en we dragen de agrariërs een warm hart toe.”
Van der Spek staat bovenaan de kieslijst in het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Hij zit sinds 2019 in het dagelijks bestuur van het HHSK en is onder meer verantwoordelijk voor de afvalwaterketen. Daar gaat jaarlijks bijna 50 miljoen euro in om, vertelt hij. „Samen met anderen maak ik een langetermijnvisie om afvalwater beter te kunnen zuiveren en de installaties daarvoor nog efficiënter te maken.”
Zijn bestuursfunctie vergt veel tijd. Van der Spek: „Je kunt het vergelijken met een wethoudersfunctie.” Naast het bestuurswerk heeft de lijsttrekker nog twee bedrijven in de financiële branche. In de afgelopen periode had de SGP-ChristenUnie twee van de dertig zetels in het algemeen bestuur van het HHSK.
Welke actuele thema’s spelen er in het hoogheemraadschap?
„Het HHSK beheert het gebied in de regio tussen Rotterdam, Zoetermeer en Waddinxveen en bijna de hele Krimpenerwaard. Het is in oppervlakte het kleinste waterschap van Nederland en de ruimte is schaars. Industrie, landbouw, natuur en steden vechten om een plekje. Verder hebben we verschillende rivieren en het laagste punt van Nederland in onze regio.
Rondom dat laagste punt van Nederland is de bodem zo ver gedaald dat we waterstaatkundig aan het einde van ons mogelijkheden zijn gekomen. Dat hele gebied zal in de komende tientallen jaren vermoedelijk verloren gaan voor de agrarische sector. Dat raakt de boeren in hun bestaan. Wij zetten ons in voor een goede regeling voor hen. In dezelfde polder, op die iets hoger gelegen kreekruggen, wordt een compleet nieuw dorp gebouwd. HHSK is betrokken bij de plannen en denkt mee over de uitdagingen die het bouwen en wonen op zo’n laaggelegen plek met zich meebrengt.
Onder meer in de Krimpenerwaard treedt bodemdaling op en is er veel overlast van de rode Amerikaanse rivierkreeft. We doen onderzoek naar de mogelijkheden om deze invasieve exoot te bestrijden.”
Wat is de meerwaarde van een christelijke fractie in het waterschapsbestuur?
„De linkse partijen hebben andere drijfveren en maken andere keuzes. De SGP-ChristenUnie ziet de wettelijke taak, die het waterschap al vele eeuwen uitvoert, als basis. Dat is: afvalwaterzuivering, waterveiligheid, -hoeveelheid en -kwaliteit in het gebied.
Klimaatverandering heeft ook behoorlijke gevolgen voor de taken van het waterschap en het vergt investeringen. Onze fractie heeft daarbij oog voor de agrarische sector en koestert de voedselzekerheid als basis voor onze maatschappij. SGP-ChristenUnie wil het landelijk gebied bewaren voor de landbouw. Duurzaamheid en landbouw gaan hand in hand.
Verschillende partijen denken daar anders over. Die stellen dat het klimaat zo belangrijk is dat het een kerntaak van de waterschappen is geworden. Zij toetsen beslissingen hoofdzakelijk op klimaatvriendelijkheid. Mocht het nodig zijn maatregelen te nemen die bijvoorbeeld landbouw onmogelijk maken in het gebied, dan zij dat maar zo, redeneren ze. Voor onze fractie betekent het behoud van het gebied ook het behoud van de huidige functie.”
Hoe heeft uw partij in de afgelopen periode een eigen geluid laten horen?
„Bijvoorbeeld rondom de aanpak van bodemdaling. Om daling van de bodem af te remmen, wordt vaak voorgesteld om het waterpeil te verhogen. Daardoor wordt het veen natter en klinkt de bodem minder snel in. Maar met die maatregel maak je het veehouders erg moeilijk of zelfs onmogelijk. Een hoger waterpeil zorgt voor een drassige grond, met name langs de sloten. Dat is niet prettig voor de koeien, maar ook niet voor het rijden met machines.
Mede op aangeven van de SGP-ChristenUnie worden nu technieken gestimuleerd waarbij bodemdaling wordt geremd, maar veehouderij mogelijk blijft in het gebied. Een alternatief is bijvoorbeeld waterinfiltratie met een drainagesysteem. Met dat systeem kun je het veen op een veel gerichtere en meer egale manier nat maken.”
Hoe leeft het werk van het waterschap bij burgers?
„Ik denk dat de waterschappen voor veel kiezers een grote onbekende zijn. In 2008 waren er voor het eerst landelijke waterschapsverkiezingen. In het verleden zaten er vooral boeren en andere bedrijven in het bestuur. De waterschappen komen zelden in het nieuws. Ze doen hun werk meestal in stilte en dat is maar goed ook. Als de waterschappen in het nieuws komen, dan is er vaak iets goed mis. Bijvoorbeeld een dijkdoorbraak of een overstroming door grote regenval.”
Waarom zou de kiezer op 15 maart moeten stemmen voor het waterschap?
„De waterschappen zullen steeds meer invloed krijgen op de leefomgeving van burgers, bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuwe woonwijk in een polder. Daarnaast zijn de keuzes die het hoogheemraadschap maakt van invloed op de jaarlijkse belastingaanslag voor de waterschappen. Bovendien hebben besluiten van het hoogheemraadschap vaak directe gevolgen voor agrarische bedrijven. De SGP-ChristenUnie komt op voor de belangen van al deze partijen.”