Megasteunpakket VN voor bestrijding honger en geweld in Afrika
De Verenigde Naties stellen 250 miljoen dollar ter beschikking aan ontwikkelingslanden in Afrika, het grootste steunpakket van de VN ooit. Daarmee wil secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres bijdragen aan een oplossing voor „vergeten crises” op het continent, zoals hongersnood, geweld en de gevolgen van klimaatverandering.
Die aankondiging deed Guterres tijdens de jaarlijkse top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, waar 55 Afrikaanse landen bijeen kwamen.
Veel Afrikaanse landen kampen met voedsel- en veiligheidscrises. Zo spelen er gewapende conflicten in verschillende landen. Ook zijn veel inwoners hun huis ontvlucht door droogte dan wel overstromingen. Zowel de gewapende conflicten als de klimaatveranderingen leiden tot hongersnood. Zo staat Somalië op de rand van een hongersnood, na vijf mislukte regenseizoenen. Als gevolg daarvan is er een groot voedseltekort dat honderdduizenden mensen treft.
De coronacrisis heeft veel van de ontwikkelingslanden in grote schulden gebracht. Dat kwam omdat zij betalingsverplichtingen aan rijke landen moesten nakomen, terwijl de landen ook de pandemie moesten bestrijden. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn de schulden van de landen onder de Sahara opgelopen tot het hoogste niveau in ruim twintig jaar tijd.
Guterres heeft kritiek op de betalingsverplichtingen. „Het mondiale financiële systeem weigert stelselmatig schuldverlichting en concessionele financiering, terwijl het woekerrentes aanrekent”, aldus Guterres. „Afrikaanse landen kunnen de ontwikkelingsladder niet beklimmen met één hand op hun rug gebonden.”
De premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, sloot zich aan bij de woorden van Guterres. „Bijna allemaal willen we onze economieën weer op het groeipad brengen. Maar dat zal niet lukken zonder voldoende herstructureren om onze buitenlandse schuld houdbaar te maken.”