BuitenlandOorlog Oekraïne

Rus rent dood tegemoet in nieuw offensief

Nieuwe Russische aanvallen in Oekraïne verlopen verbijsterend bloedig. Het ergste moet echter nog komen. Vraag is of het langverwachte offensief is gestart.

15 February 2023 12:34Gewijzigd op 15 February 2023 18:35
Familie, vrienden en bekenden nemen afscheid van een gesneuvelde Oekraïense militair. De oorlog in het oosten van het land verloopt buitengewoon bloedig. beeld EPA, Andrii Nesterenko
Familie, vrienden en bekenden nemen afscheid van een gesneuvelde Oekraïense militair. De oorlog in het oosten van het land verloopt buitengewoon bloedig. beeld EPA, Andrii Nesterenko

De Russen zetten over de gehele frontlinie in Oost-Oekraïne nieuwe, grootschalige offensieven op. Kreminna in het noordoosten, Bachmoet iets zuidelijker en Vuhledar in het zuidoosten.

Het Russische leger boekt beperkte terreinwinst, ten koste van onvoorstelbaar veel mensenlevens. Slecht getrainde en matig uitgeruste militairen vallen Oekraïense stellingen frontaal aan. De Russen rennen over het slagveld letterlijk hun dood tegemoet.

Ondanks de zware verliezen blijft het Russische leger menselijke golf na golf richting Oekraïense stellingen sturen. Zonder pantser, zonder luchtsteun. De Russische militaire aanpak staat ongeveer gelijk aan zelfmoord. Tot verbazing van westerse analisten.

Het aantal gesneuvelde Russen schommelde afgelopen dagen rond de duizend per dag, schatten Britse inlichtingendiensten, vier keer zoveel als aan het begin van de oorlog. Het Wagnerhuurlingenleger raakte door zware gevechten bij Bachmoet 80 procent van zijn manschappen kwijt, terwijl een Russische eenheid bij Vuhledar veel elite-militairen en dertig pantservoertuigen verloor. De denktank ISW spreekt over „catastrofale verliezen”.

De grote vraag is of dit het langverwachte Russische offensief is. Nee, zegt admiraal Rob Bauer, de hoogste NAVO-militair. Ja, zegt Jens Stoltenberg, de hoogste NAVO-diplomaat.

Het huidige aantal Russische troepen aan het front is te klein voor een groot, succesvol offensief, benadrukken Bauer en de Britse geheime diensten. Bovendien zetten de Russen hun grote troepenmacht in het achterland nog niet eens in.

De Russen sturen echter meer troepen, meer wapens en nog meer capaciteit naar Oekraïne, stelt Stoltenberg. Het Russische leger is daarmee begonnen aan een nieuw groot offensief, aldus de secretaris-generaal van de NAVO maandag.

Beiden lijken vooralsnog gelijk te hebben. De nieuwe Russische aanvallen wijzen op inleidende beschietingen van een inmiddels gestart, nog groter offensief, waarbij het Kremlin binnenkort nog meer en beter getrainde troepen de oorlog instuurt. Daarmee staat het ergste in de strijd nog te wachten.

Rusland kan in totaal zo’n 600.000 manschappen inzetten, vele malen meer dan Oekraïne. Ook al zijn de Russen kwalitatief minder getraind en uitgerust dan de Oekraïners, de aantallen doen ertoe. Kwantiteit is ook een kwaliteit.

Noodklok

De NAVO-baas luidt daarbij de noodklok. Door zware gevechten verschiet Oekraïne op dit moment zo’n 10.000 artilleriegranaten per dag. Het munitieverbruik ligt vele malen hoger dan de productie in het Westen. De levertijd van bijvoorbeeld groot kaliber munitie is opgelopen van twaalf naar 28 maanden.

Westerse landen moeten de productie verhogen en daarin investeren, zei Stoltenberg dinsdag in Brussel. De munitievoorraden van NAVO-lidstaten waren al voor de Russische inval onder de maat. Het probleem dreigt alleen maar nijpender te worden.

Oekraïne blijft daarbij aandringen op zwaardere wapens, waaronder F-16’s. Daarover is in de negende bijeenkomst van de Ramsteingroep, waarin westerse landen hun wapenleveranties afstemmen, nog geen besluit genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer