Boeren De Meije vrezen voor toekomst
Melkveehouders in De Meije, het poldergebied tussen Bodegraven, Nieuwkoop en Zegveld, moeten vrezen voor hun toekomst.
Vooralsnog gaat het vooral om een tiental boeren die hun koeien laten grazen op de Meijegraslanden; een veenweidegebied bij de Nieuwkoopse Plassen dat grenst aan Natura 2000-gebied.
Al decennialang woedt er discussie over het gebied dat een verbindingszone zou moeten worden richting de Reeuwijkse Plassen. In 2013 kwam het echter tot een beheersovereenkomst tussen de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, de agrariërs en de overige gebiedspartijen. Daarbij is afgesproken om het gebied dat tegen de Nieuwkoopse Plassen aan ligt her in te richten als natuurgebied. In drie deelgebieden zou rietmoeras worden aangelegd, in een vierde perceel zou het bestaande grasland worden omgezet naar het zeldzame schraal grasland.
Op de gronden die tegen de het veenriviertje de Meije aanliggen, zou agrarisch gebruik onder voorwaarden mogelijk blijven.
Maandagmiddag liet CDA-gedeputeerde Stolk de boeren echter weten dat de provincie Zuid-Holland de stikstofemissie in de Meijegraslanden wil reduceren tot vrijwel nul, stelt melkveehouder Henk van Egmond uit Nieuwkoop, tevens bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Zuid-Holland neemt daarmee een voorschot op de gebiedsplannen die provincies voor 1 juli moeten inleveren, na de forse aanscherping van de stikstofdoelstellingen in het coalitieakkoord van Rutte IV.
Woensdag bevestigden de betrokken boeren de strekking Van Egmonds verhaal in het AD. „We moeten weg”, zegt een van hen.
Of het besluit al onherroepelijk is, of dat de provincie nog de tijd neemt met de boeren naar een compromis te zoeken, is nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor de vraag hoe fors de provincie uiteindelijk wil ingrijpen in de polder. Een door de provincie aangekondigde informatieavond in Kamerik, waar zo’n 300 boeren zouden worden bijgepraat, ging dinsdagavond op de valreep namelijk niet door.
Nieuw perspectief
In een persbericht verklaart de provincie dat de boeren maandag in het onderhoud met Stolk „veel vragen” stelden en dat die nu nog niet allemaal beantwoord kunnen worden. Een deel van de vragen ging over de mogelijke schadeloosstelling voor de betrokkenen.
Als aanvullende verklaring voor het uitstel noemt het persbericht ook dat de provincie eerst nog een keer in gesprek wil met de grondeigenaren in het Natura 2000-gebied. „Vervolgens zullen Gedeputeerde Staten opnieuw een bredere bijeenkomst organiseren om samen met de betrokkenen te bouwen aan een nieuw perspectief.” In het AD zegt een van de betrokkenen echter te vermoeden dat Stolk de bijeenkomst moest uitstellen omdat zijn CDA-achterban hem terugfloot toen de provincie opeens de eis van nul-emissie op tafel legde en voor 1 maart al een definitief besluit wilde nemen. „Zo ga je niet zorgvuldig om met de betrokkenen in het gebied en jaag je de mensen tegen je in het harnas.”