Nederlands reddingsteam vertrekt met dubbel gevoel uit Turkije
Het Nederlandse reddingsteam USAR gaat maandag met een dubbel gevoel beginnen aan de reis naar huis, laat een woordvoerder maandagochtend weten in een laatste update vanuit het basiskamp in het Turkse Hatay. „We hebben als reddingsteam veel kunnen doen, we hebben twaalf mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen”, zegt hij. „Maar daar staat onbeschrijflijk veel leed en verdriet tegenover die we hier hebben ervaren.”
Als voorbeeld noemt hij de slechtnieuwsgesprekken die het team moest voeren met families. „Omdat er geen hoop meer was of omdat we niets konden betekenen omdat het te gevaarlijk of te complex was. Dat zijn ervaringen die we als team denk ik altijd met ons mee zullen blijven dragen.”
De woordvoerder noemt het „fijn” dat het team maandag aan zijn reis naar huis begint en daarmee plek maakt voor „eigenlijk heel veel andere hulpverleningsinstanties die nog altijd dit gebied binnenkomen en die in deze fase van de ramp veel meer kunnen betekenen dan wij met het zoeken en redden van slachtoffers”.
Het team kwam vorige week dinsdag aan in het Turkse rampgebied. In de nasleep van de verwoestende aardbeving wisten de Nederlanders twaalf mensen en een hond te redden. Zo haalden de reddingswerkers vrijdag nog een achtjarige jongen levend onder het puin vandaan.
In het team zitten zowel mensen die gespecialiseerd zijn in zoek- en reddingsacties als verpleegkundigen en artsen, hondengeleiders en bouwkundigen. Ze zijn normaal werkzaam bij onder meer politie, Defensie en veiligheidsregio’s.
Het totale aantal dodelijke aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië ligt volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op ruim 35.000.