Buitenland

EU bekritiseert VS op G8-top in Canada

De Europese ministers van Milieu hebben zich zondag op een bijeenkomst van de G8 over de integratie van het milieubeleid uiterst kritisch uitgelaten over de Amerikaanse opstelling.

AP
15 April 2002 08:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

De ministers noemden de afwijzing door Washington van het Kyoto Protocol een politieke manoevre om de energie verbruikende Amerikaanse leefstijl te behouden. De Canadezen hadden alle mogelijke moeite gedaan om te voorkomen dat het geschil over het Kyoto Protocol de ontmoeting zou domineren en het verdrag was niet op de agenda geplaatst. Afgevaardigden zeiden echter dat de kwestie bij iedere discussie was genoemd en gisterochtend centraal stond tijdens een ontbijtbijeenkomst.

De Europese ministers lieten duidelijk blijken gefrustreerd te zijn door de Amerikaanse houding. Zij wezen er op dat de klimaatverandering een internationaal probleem is, dat een loyale opstelling vereist van het land dat verreweg de grootste veroorzaker van het broeikaseffect is. Margot Wallstrom, EU-commissaris voor milieu, noemde samen met de Duitse minister Jürgen Trittin het op vrijwilligheid geschoeide programma van de regering-Bush volslagen ontoereikend. „Wij denken niet dat de Verenigde Staten genoeg doen”, aldus Wallstrom.

Trittin zei niet te kunnen begrijpen waarom de Amerikaanse regering vasthoudt aan het economische argument, terwijl Duitsland heeft laten zien dat beperking van de uitstoot van broeikasgassen heel goed mogelijk is zonder economische schade te lijden. Hij concludeerde dat het er de politici in Washington kennelijk veel aan gelegen is de Amerikaanse consument en kiezer tevreden te houden met goedkope energie.

Christie Whitman van het Amerikaanse Milieu Beschermings Bureau erkende dat het Amerikaanse beleid verdeeldheid veroorzaakt, maar zei dat de regering-Bush volhardt in haar weigering het Kyoto Protocol te ondertekenen. Zij verklaarde dat de VS de intensiteit van de broeikasuitstoot met 18 procent wil verminderen in de komende 15 jaar, een periode waarin de Amerikaanse economie volgens verwachting zal verdubbelen.

Canada, dat in het verleden achter het Kyoto Protocol stond, twijfelt thans, omdat in kringen van de energie-industrie bezorgdheid bestaat over een verslechtering van de concurrentiepositie ten opzichte van de VS.

Het Kyoto Protocol moet, wil het van kracht worden, worden ondertekend door 55 landen, waaronder de gendustrialiseerde landen die goed zijn voor ten minste 55 procent van de koolstofdioxide-uitstoot. Doordat de VS niet meedoen, moet ieder ander gendustrialiseerd land ondertekenen.

De G8 zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Rusland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer