Wisselend beeld bij mbo’s van overlast stakingen streekvervoer
Mbo-studenten hebben last van de stakingen in het streekvervoer, blijkt uit een rondgang van het ANP. Scholen en studenten zoeken echter ook naar oplossingen om de lessen te kunnen blijven volgen en om van en naar de instellingen te komen.
Een derde van de ruim 10.000 studenten van ROC Gilde Opleidingen in Limburg zijn afhankelijk van het ov, zegt een woordvoerder. Toch zijn de klassen volgens hem verre van leeg door de „flexibiliteit” van de studenten; ze delen auto’s, rijden met bekenden mee of komen met de fiets.
Het Regio College in Noord-Holland mist door de stakingen veertig tot vijftig studenten per dag op een totaal van 5000, aldus een woordvoerder. Veel studenten van ROC Twente kunnen niet op school komen. „Tot aan Enschede lukt het nog wel, maar als studenten van verder moeten komen wordt het lastig”, meldt een woordvoerster.
ROC Friese Poort heeft zelf achttien bussen ingezet verspreid over Noordelijk Flevoland en Friesland om studenten alsnog op school te krijgen. Zo’n 600 van de in totaal 13.000 studenten maken hier gebruik van, meldt een woordvoerder. Op alle vier de instellingen zijn er waar mogelijk onlinelessen voor degenen die verhinderd zijn door de stakingen. Dit lukt niet altijd, omdat het mbo vaak praktijkgericht is.
De scholen en studenten zijn oplossingsgericht, maar volgens het Graafschap College in de Achterhoek en het Drenthe College worden „studenten onevenredig hard geraakt” door de stakingen. In een open brief, waarover het AD woensdag berichtte, vroegen zij aan werkgevers en werknemers in het ov om een oplossing te vinden voor de huidige situatie.
Een woordvoerder van de MBO Raad noemt het „heel vervelend” dat studenten nu niet naar school kunnen komen, „maar de signalen die we van onze leden krijgen zijn (nog) niet dusdanig groot dat we echt oproepen tot het staken van de staking.”
Volgens een woordvoerder van Vereniging Hogescholen zijn de gevolgen van de staking „niet majeur” voor het hoger onderwijs. Volgens hem komt dit doordat bijna alle lessen online kunnen, omdat deze minder praktisch zijn.
Duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten legden maandag het werk in het streekvervoer neer en dit doen ze nog tot en met vrijdag. Ze voeren actie voor een hoger loon en willen ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. Of de onderhandelingen slagen is nog niet bekend, dus ook niet of er nog meer stakingen komen.