Rapport: in Rusland holde democratie het meest achteruit
In Rusland is de democratie vorig jaar het meest achteruitgegaan van alle landen in de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Democracy Index van de Economist Intelligence Unit (EIU), de onderzoekstak van de uitgever van het blad The Economist. Nederland steeg twee plekjes naar plaats 9.
Rusland zakte na de inval in Oekraïne in februari vorig jaar 22 plaatsen op de wereldranglijst, naar de 146e plaats. Sinds president Vladimir Poetin troepen naar het buurland stuurde, voeren de Russische autoriteiten een ongekend hardhandig beleid tegen media en oppositie, aldus de EIU. „Rusland is al lange tijd op het pad weg van de democratie en krijgt nu veel trekken van een dictatuur.”
De oorlog in Oekraïne heeft daarnaast de verdeeldheid blootgelegd tussen de ontwikkelde democratieën die Oekraïne steunen en vele ontwikkelingslanden die ervoor gekozen hebben geen partij te kiezen, stelt de studie verder.
Thailand is de grootste stijger. Het land ging 17 plaatsen omhoog en staat nu als 55e op de ranglijst.
Door de versoepelingen van de soms ingrijpende coronamaatregelen, die burgerrechten beperkten, is de score van veel landen verbeterd. Landen als Frankrijk, Spanje en Chili worden opnieuw gezien als „volledige democratieën”.
West-Europa is de enige regio met een betere score dan 2021. De wereldwijde index lag in 2022 op 5,29 op een schaal tot 10, wat nauwelijks meer is dan de 5,28 het jaar ervoor. Nog steeds leeft ruim de helft van de wereldbevolking niet in een democratie. Nog geen 8 procent leeft in een „volledige democratie”.
Noorwegen staat helemaal bovenaan de lijst met een score van 9,81 (Nederland 9), terwijl Afghanistan hekkensluiter is met 0,32.