„Geen EU-geld voor actie tegen verdrag”
Tegenstanders van de EU-grondwet in het Europees Parlement uiten er hun ongenoegen over dat er voor hen geen financiële middelen uit de begroting van de Unie beschikbaar komen om een afwijzende opvatting onder de burgers te promoten.
Het EP sprak woensdag in Straatsburg met grote meerderheid steun uit voor het voorstel voor het nieuwe verdrag. Van de aanwezige leden schaarden er zich 500 achter een resolutie die dit standpunt verwoordt en velden er 137 een negatief oordeel. Voorts waren er 40 onthoudingen.
Het verzet tegen de beoogde constitutie kwam vooral van uiterst links, met onder hen de vertegenwoordigers van de SP, de Britse Conservatieven en de groepering Onafhankelijkheid/Democratie, waarbij van Nederland Blokland en Belder van de combinatie ChristenUnie-SGP zijn aangesloten. De tegenstanders zorgden tijdens de stemming voor enig tumult in de zaal door borden omhoog te steken waarmee zij hun nee zichtbaar maakten. EP-voorzitter Borrell verzocht herhaalde malen op geïrriteerde toon dit protest te stoppen en schakelde uiteindelijk een bode in om een spandoek te laten weghalen.
Aanvoerder Bonde van de fractie Onafhankelijkheid/Democratie pleitte op een persconferentie voor gelijke voorwaarden in de aanloop naar de referenda die diverse lidstaten hebben uitgeschreven om het oordeel van de bevolking te vragen. Volgens de Deen gaat al het geld naar partijen die positief staan tegenover de grondwet. Een Franse collega van hem constateerde dat er vanuit het Parlement een propaganda- in plaats van een informatiecampagne wordt gevoerd.
Borrell zei in een reactie dat hij uiteraard het recht van ieder lid respecteert om de eigen zienswijze uit te dragen, maar dat hij zelf voortdurend zal benadrukken dat de betrokken EU-instelling als geheel een overduidelijk ja heeft laten horen. Het verdrag zal, mits alle 25 landen het document dan via parlementaire goedkeuring of een referendum hebben bekrachtigd, op 1 november 2006 in werking treden.