Hongerstaker stelt Italië voor dilemma
Wetshandhaving, barmhartigheid of een tussenoplossing? Voor dat dilemma staan de Italiaanse politieke en juridische autoriteiten bij van de hongerstaking van Alfredo Cospito.
De tot eenzame opsluiting veroordeelde revolutionaire anarchist neemt al 105 dagen geen voedsel tot zich en zijn toestand is kritiek. Geestverwanten van Cospito hebben de afgelopen dagen aanslagen gepleegd op Italiaanse diplomatieke vertegenwoordigingen en voor zijn vrijlating wordt gedemonstreerd tot in Chili toe. Als hij sterft, dreigt een verdere escalatie.
De 55-jarige Cospito geldt als oprichter van de Informele Anarchistische Federatie (FAI), die in haar strijd tegen gezag en kapitaal het geweld uitdrukkelijk niet schuwt. Volgens de Italiaanse veiligheidsdiensten telt de FAI niet meer dan een honderdtal aanhangers, maar beschikt zij over goede banden met buitenlandse anarchisten. In 2012 losten Cospito en een handlanger drie schoten in het been van een functionaris van het staatsindustriebedrijf Ansaldo Nucleare. Daarvoor werd hij twee jaar later veroordeeld tot 10 jaar en 8 maanden gevangenisstraf. Later bleek hij in 2006 ook een aanslag te hebben beraamd op een school van de carabinieri. Daarbij werd een dubbele springlading aangebracht: na de eerste explosie moest een tweede een maximaal aantal slachtoffers maken onder de omstanders. Dat zou een slachting hebben veroorzaakt, maar de bom ontplofte niet en Cospito werd als terrorist tot levenslang veroordeeld. Toen vorig jaar bleek dat hij ook vanuit zijn cel medestanders nog opriep tot gewelddadige actie, werd hij veroordeeld tot eenzame opsluiting op Sardinië.
Met zijn hongerstaking zet de anarchist zijn eis bij tot herroeping van deze keiharde maatregel die in het verleden alleen op maffialeiders werd toegepast. Maar in december wees het Hof van Beroep het verzoek af, omdat Cospito nog steeds een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen.
In de afgelopen maanden hebben anarchisten binnen en buiten Italië met toenemend geweld actiegevoerd voor zijn vrijlating. Op 3 december ging de auto van een diplomate van de Italiaanse ambassade in Athene in vlammen op en afgelopen zaterdag volgde de BMW van een collega van de ambassade in Berlijn. Het Italiaanse consulaat in Barcelona werd beklad met leuzen, in Rome kwam het tot rellen en bij Turijn werd een zendmast opgeblazen. De Italiaanse regering kiest vooralsnog voor de harde lijn en weigert om concessies te doen, ook om de schijn te vermijden dat zij zou wijken voor geweld. Bovendien kan zij niet op stel en sprong een gerechtelijk besluit terugdraaien. Maar als Cospito daardoor zou sterven, zouden veel Italianen haar van onmenselijkheid beschuldigen.
Maandag kwam een voorlopige oplossing: Cospito is overgebracht naar een penitentiaire inrichting in Milaan, waar hij onder medisch toezicht wordt gesteld.