Politiekdefensie

SGP: Eigen tankbataljon hoognodig

Als het aan de SGP ligt, krijgt Nederland weer een volwaardig tankbataljon. „Nederland kan niet langer zonder eigen tanks”, aldus Kamerlid Chris Stoffer.

Redactie politiek
30 January 2023 07:15Gewijzigd op 30 January 2023 11:28
Duitse tanks met Nederlandse bemanning oefenen in de omgeving van Bergen Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland). beeld ANP, EVERT-JAN DANIELS
Duitse tanks met Nederlandse bemanning oefenen in de omgeving van Bergen Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland). beeld ANP, EVERT-JAN DANIELS

De partij bracht deze maandag een initiatiefnota van de parlementariër naar buiten. ”Het heft in handen houden”, zo luidt de titel, met daaronder: ”Over de noodzaak van een fundamenteel debat over Europese en internationale defensiesamenwerking”.

Nederland beschikt op dit moment alleen over achttien van Duitsland geleasede tanks. Het aanschaffen van eigen tanks is één van de tien aanbevelingen in de nota. Wat de SGP betreft komt er een Nederlands tankbataljon naast het bestaande Duits-Nederlandse tankbataljon. Stoffer vindt dat Nederland „zich niet langer achter het binationale tankbataljon kan verschuilen. Een eigen tankcapaciteit behoort tot de kern van wat een land als Nederland zelfstandig moet kunnen leveren.” In de nota valt te lezen dat de stuksprijs bij recente aankopen in Europa 5 tot 15 miljoen euro per tank was.

Stoffer beveelt ook het onderzoeken van de aanschaf van maritieme patrouillevliegtuigen aan. De SGP’er vindt verder dat militaire specialismes waarover Nederland beschikt, bestendigd moeten worden. Nederland moet wat hem betreft zorgen voor tijdig onderhoud, upgrades en vervangingen van de onderzeeboten, lucht- en raketverdediging, speciale operatiecapaciteiten en langeafstandswapens.

„Met deze initiatiefnota wil ik een fundamenteel gesprek starten in de Tweede Kamer over de basiscapaciteit die ons leger zou moeten hebben, maar ook over onze soevereiniteit, de samenwerking tussen landen en de rollen van de EU en de NAVO”, aldus Stoffer. „We moeten daar niet mee wachten totdat de Europese Commissie met voorstellen komt. Niet reageren, maar regeren!”

Het Kamerlid pleit in de nota voor kiezen voor defensiesamenwerking waarbij Nederland beslissingsbevoegdheid behoudt. Het uit handen geven van de bevoegdheid om te besluiten over militaire inzet is voor de SGP geen optie. „Den Haag beslist over de inzet van de zwaardmacht.” Wat Stoffer betreft, investeert Nederland „met name in bescheiden samenwerkingen” op onder meer het gebied van opleidingen en instandhouding, „in plaats van aan te haken bij grote en ambitieuze projecten”.

De SGP-parlementariër wil verder dat er een „coherent beoordelingskader” komt waarom besluitvorming over samenwerking wordt getoetst.

De nota komt bovenop een wetsvoorstel dat Stoffer samen met Kamerleden van andere partijen voorbereidt. In een Defensiewet zou vastgelegd moeten worden dat Nederland ten minste 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie besteedt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer