Politie: meeste bezetters verlieten Lützerath vreedzaam
De meeste bezetters van ‘bruinkooldorp’ Lützerath, niet ver van Roermond, verlieten tijdens de ontruiming door de politie vanaf 11 januari het dorp vreedzaam. Dat liet de politie in Aken woensdag weten. Tijdens de eerste ontruimingsdag zaten er 531 activisten in het bezette dorp. Van hen gingen 372 vreedzaam en zonder gedoe weg, maar de politie moest 159 bezetters met enige aandrang uit het dorp halen, deels slepen.
Het bruinkooldorp werd 2 jaar lang bezet om sloop ten behoeve van bruinkoolwinning te voorkomen. De bewoners van het gehucht zijn jaren geleden al uitgekocht en vertrokken. De politie heeft de ontruiming inmiddels afgerond.
De politie had niet alleen de handen vol aan de bezetters van Lützerath, maar op zaterdag 14 januari ook aan een massademonstratie rond het dorp, die deels uit de hand liep. Sinds de ontruiming begon raakten 115 agenten gewond, van wie 56 agenten zonder dat iemand daarbij betrokken was (mogelijk als gevolg van de barre weersomstandigheden en glibberige modder). De andere 59 agenten liepen tijdens de politie-inzet door confrontaties met activisten vooral lichte verwondingen op. Volgens de politie raakten aan de zijde van de actievoerders 25 mensen gewond. De actievoerders zelf lieten eerder weten dat dit er zeker 90 waren.
Sinds 2 januari werd tegen 441 activisten aangifte gedaan, onder meer wegens geweld tegen de politie. De politie hield 225 mensen tijdelijk aan om hen buiten het gebied te kunnen brengen.
Meer dan 900 journalisten deden ter plaatse verslag van de ontruiming, die enkele dagen duurde, en de daaropvolgende demonstratie. Er waren tijdens ontruiming en betoging dagen dat er 3700 agenten in de weer waren.
Binnenlandminister Herbert Reul van de deelstaat Noordrijn-Westfalen liet eerder weten dat bij de protesten tegen de bruinkoolwinning bij Lützerath zo’n 500 strafbare feiten gepleegd zijn. In totaal moesten volgens Reul 14 mensen naar het ziekenhuis, onder wie 5 agenten.