Agathakerk in Harreveld verkocht aan plaatselijke stichting
De rooms-katholieke Agathakerk in het Achterhoekse dorp Harreveld is verkocht aan de plaatselijke stichting Stagatha. In december werd in de kerk de laatste eucharistieviering gehouden.
De stichting gaat de kerk, het parochiecentrum, de pastorie en de pastorietuin in Harreveld beheren en onderhouden, zodat deze, aldus het beleidsplan, „in een goede staat van onderhoud voor het nageslacht als beschermd monument bewaard zullen blijven”.
De driebeukige neogotische pseudobasiliek, die in 1889 werd ingewijd, is door muurschilderingen en enkele oude interieurdelen, een rijksmonument. „Dit betekent dat herbestemming beperkt is. De kerk moet (grotendeels) blijven zoals deze is”, aldus de stichting. Zij heeft een herbestemmingsplan ontwikkeld dat rust op vier pijlers.
De Agathakerk wordt een ontmoetingsruimte voor onder andere concerten, lezingen, tentoonstellingen, festiviteiten, bijeenkomsten, afscheidsvieringen en kleinschalige evenementen. Het kerkgebouw is overdag geopend voor wie behoefte heeft aan „een moment van rust en bezinning.” Daarnaast wordt de kerk verhuurd aan de rooms-katholieke gemeenschap in Harreveld voor het houden van Woord- en gebedsvieringen.
Deels wordt de kerk een museum rondom het oeuvre van de Gelderse kunstenaar Jos ten Horn (1894-1956), die voor veel kerken en markante gebouwen glas-in-loodramen, schilderingen en staties vervaardigde. In de kerk in Harreveld is in het hele interieur de hand of de invloed van Ten Horn te zien: in de wandschilderingen, de kruiswegstaties, het altaar en de communiebanken en vijf glas-in-loodramen. Bij het museum wordt ook de pastorietuin met buitenaltaar betrokken, evenals de staties op het kerkhof, hoewel die niet Ten Horn zijn. De vierde pijler is de verhuur van drie (pastorie)woningen.
De pijlers leveren financiële middelen op, de stichting rekent ook op ondersteuning van donateurs.