Geen vervroegde verkiezingen in Slowakije na mislukt referendum
Het is de Slowaakse oppositie niet gelukt om de landelijke verkiezingen naar voren te halen. Bij een referendum over een grondwetswijziging, noodzakelijk voor vervroegde verkiezingen, kwam slechts 27 procent van de stemgerechtigden opdagen, lang niet genoeg voor een geldige en bindende uitslag.
Sinds de regering van Slowakije in december is gevallen zit het zwaar verdeelde land met een demissionair kabinet. Zonder vervroegde verkiezingen is er weinig uitzicht op een nieuwe coalitie. Maar om de wettelijke regeringstermijn van vier jaar te verkorten moet de grondwet worden aangepast. Dat kan alleen via een referendum met een opkomst van ten minste 50 procent of als 90 van de 150 parlementariërs daar voor stemmen.
Na het mislukte referendum gaan de partijen opnieuw met elkaar om de tafel om de impasse te doorbreken. Als ze er niet snel uitkomen wil de president een tijdelijk kabinet met technocraten aanstellen. De verkiezingen staan nu gepland voor februari 2024. In de peilingen leiden nu twee linkse oppositiepartijen, waarvan een tegen verdere steun aan Oekraïne is.