Besmettelijke buikgriep in tehuizen
Buikgriep waart rond in Nederlandse verpleeghuizen. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn al ruim negentig meldingen binnengekomen van verpleeghuizen waar bewoners door de ziekte geveld zijn. In een normale winter beperkt dit soort uitbraken zich tot tien.
Het RIVM heeft GGD’s inmiddels gewaarschuwd voor de buikgriepgolf, zodat ze snel maatregelen kunnen nemen. De variant die zich nu voordoet is erg besmettelijk, dus moeten besmette verpleeghuizen de hygiëne goed in acht nemen.
Buikgrieppatiënten krijgen last van diarree en moeten overgeven. Zwakke patiënten kunnen uitdrogen, maar de kans dat ze er aan overlijden is klein.
Op het aantal gevallen van buikgriep buiten verpleeghuizen heeft het RIVM geen zicht. Viroloog M. Koopmans noemt het wel waarschijnlijk dat ook daar het aantal gevallen hoger ligt dan normaal.
Van een epidemie is nog geen sprake, maar het RIVM sluit een stevige griepgolf niet uit, omdat sprake is van een besmettelijke variant van het norovirus. In Japan is het virus in verband gebracht met de dood van zeker zeven mensen. Volgens het RIVM hoeft het virus in Nederland niet tot doden te leiden.
In 1996 en 2002 deden zich ook al buikgriepgolven voor in heel Europa. Op sommige plaatsen waren tweemaal zo veel mensen ziek als normaal.