BuitenlandNAVO

Ankara: 130 ‘terroristen’ voor NAVO-toetreding Zweden en Finland

Zweden en Finland moeten tot 130 „terroristen” deporteren of uitleveren aan Turkije voordat het Turkse parlement hun toetreding tot de NAVO goedkeurt, zei president Recep Tayyip Erdogan. Hij stelde eerder de uitlevering van vooral Koerdische militanten als voorwaarde en geeft daar nu een aantal bij.

ANP
16 January 2023 16:38Gewijzigd op 16 January 2023 17:32
beeld AFP, Adem Altan
beeld AFP, Adem Altan

Stockholm en Helsinki dienden vorig jaar een aanvraag in om lid te worden van de militaire alliantie na de Russische invasie van Oekraïne. Van de dertig lidstaten moeten alleen de parlementen van Turkije en Hongarije nog groen licht geven.

Zweden en Finland tekenden afgelopen juni een overeenkomst met Turkije om de bezwaren van Ankara weg te nemen. Met name Zweden zou eerst duidelijker moeten optreden tegen wat Turkije ziet als terroristen. Het gaat voornamelijk om aanhangers van de Koerdische PKK en sympathisanten van de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter een couppoging in 2016 zou zitten.

Zweden en Finland beloofden Turkijes deportatie- of uitleveringsverzoeken van terreurverdachten snel en grondig te behandelen. „Om dit door het parlement te laten komen, moet je eerst meer dan 100, ongeveer 130 van deze terroristen aan ons overhandigen”, aldus Erdogan. Zijn woordvoerder zei afgelopen weekend dat de tijd begint te dringen voor het Turkse parlement, aangezien er in mei presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden.

Het Zweedse hooggerechtshof heeft echter al een blokkade opgeworpen voor de uitlevering van een aantal verdachten die volgens Ankara banden hebben met Gülen. De Zweedse premier Ulf Kristersson zei maandag evenwel dat zijn land in een „goede positie” is om ratificatie door Turkije van zijn NAVO-lidmaatschapsaanvraag veilig te stellen.

Finse politici interpreteren de eis van Erdogan als een boze reactie op een incident in Stockholm waarbij activisten vorige week een pop lijkend op de Turkse leider aan zijn benen ophingen. „We benadrukken dat we in Finland en Zweden vrijheid van meningsuiting hebben. We kunnen die niet controleren”, zei de voorzitter van het Finse parlement.

De Zweedse regering heeft de actie veroordeeld. Aanklagers in Zweden lieten maandag weten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen nadat een klacht wegens laster was binnengekomen. De Turkse justitie zei eerder het incident te onderzoeken, nadat de Turkse regering de Zweedse ambassadeur in Ankara had ontboden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer