Hoogste aantal illegale grensoverschrijdingen naar EU sinds 2016
Zeker 330.000 mensen zijn volgens de Europese grensbewakers van Frontex in 2022 gesignaleerd bij het illegaal binnenkomen van de Europese Unie. Het zijn „voorlopige cijfers” volgens Frontex, maar het is hoe dan ook het hoogste aantal sinds 2016. Het is bovendien 64 procent meer dan in 2021.
Maar door de wereldwijde coronamaatregelen van 2020 was de stroom migranten naar de EU sterk beperkt. Het aantal is in 2021 weer begonnen te stijgen. De stroom bestaat voor een groot deel uit mannen uit overwegend islamitische landen. Vrouwen vertegenwoordigden nog geen 10 procent van de stroom illegale migranten en kinderen 9 procent.
Bijna de helft (47 procent) van de instroom bestaat uit Afghanen, Syriërs en Tunesiërs. Het aantal Syriërs verdubbelde ten opzichte van het voorafgaande jaar naar 94.000 personen.
De meeste migranten, bijna de helft, kwamen over wat Frontex ‘de westelijke Balkanroute’ noemt. Het gaat om mensen die via bijvoorbeeld Kroatië en Hongarije naar West-Europa trekken. Deze mensen zijn waarschijnlijk al in een EU-land (Griekenland of Bulgarije) geweest en via Turkije Europa binnengekomen. Er is ook een ‘oostelijke Middellandse Zeeroute’ waarmee gedoeld wordt op de migranten die vanuit Turkije naar Griekenland gaan en daar proberen als vluchteling in de EU te worden erkend.
Ruim 100.000 mensen zijn geteld op de ‘centrale Middellandse Zeeroute’ waarmee de stroom migranten van Tunesië en Libië over de Middellandse Zee heen naar vooral Italië wordt bedoeld. Maar westelijker is het aantal geregistreerde illegale migranten flink afgenomen ten opzichte van 2021. Op het Iberisch schiereiland zijn er ruim 20 procent minder geteld en op de Canarische Eilanden 30 procent minder dan het jaar ervoor.
Er zijn ook illegalen gezien die de EU weer verlaten. Dat zijn mensen die naar Engeland proberen te gaan en het waren er in 2022, met ruim 71.000 personen, 37 procent meer dan het jaar ervoor.