„Rennies zijn geen snoepjes”
Ruim 2000 drogisterijen in Nederland delen sinds woensdag folders uit over maagzuurremmers. De campagne moet wijzen op de risico’s van het chronisch gebruik van het geneesmiddel.
„Wij willen klanten voorlichten over een juist gebruik van zelfzorggeneesmiddelen”, licht Jos Jongstra, directeur bij het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), de campagne toe. „Als gecertificeerde drogisterijen is ons doel met goed opgeleid personeel verantwoorde zorg te leveren.”
Het CBD coördineert de actie samen met het landelijke ”Doen of laten?”, een programma dat patiënten en zorgverleners aan het verstand wil peuteren dat niet alle zorg en geneesmiddelen toegevoegde waarde hebben.
Waarom is het niet goed om te lang maagzuurremmers te slikken?
„Als je ze langer dan twee weken gebruikt, moet je gaan opletten. Als mensen remmers slikken, kunnen zich problemen ontwikkelen en bijwerkingen optreden. Experts waarschuwen voor die schade.
Wat in ieder geval belangrijk is: chronisch gebruik verbloemt de onderliggende oorzaak. Mogelijk drink je te veel alcohol of beweeg je te weinig. Het is goed om niet de ogen te sluiten voor de oorzaken.”
Hoe zit het met Rennies? Zijn die onschuldig?
„Dat is een licht geneesmiddel. Het gaat bij deze campagne vooral om zware middelen, zoals pantoprazol en omeprazol. Deze kun je vrij verkrijgen bij de drogist. Zulke maagzuurremmers werken goed en langdurig en zijn veilig als je ze tenminste op de juiste manier –kortdurend– gebruikt.
Als het over Rennies gaat: het zijn geen snoepjes. Ook daarvoor geldt dat je ze niet te lang moet gebruiken. Handiger is het probleem bij de bron aan te pakken en kritisch naar je leefstijl te kijken.”
Welke rol spelen drogisterijen in deze campagne?
„Als mensen bij aangesloten drogisterijen maagmiddelen halen, wijzen we hen altijd al op de risico’s van een verkeerd gebruik. Tijdens de campagne krijgen klanten een brochure mee, waarop met een qr-code wordt verwezen naar een keuzehulp. De folder ligt sinds woensdag bij alle drogisterijen van onder meer Kruidvat, Trekpleister, Etos en DA.”
Waarvoor dient de keuzehulp?
„Dit online hulpmiddel is door Thuisarts.nl gemaakt. De keuzehulp vraagt naar de individuele situatie en geeft vervolgens tips over wat je het beste kunt doen. Maagzuurproblemen verschillen. Bij de een spelen ze overdag, bij de ander ’s nachts. De keuzehulp geeft bijvoorbeeld leefstijltips over het gebruik van alcohol, gekruid eten of bijvoorbeeld pepermunt. In sommige gevallen verwijst deze door naar de huisarts.”
Wanneer is de campagne geslaagd?
„Ik denk dat we tevreden zijn als meer mensen bewuster omgaan met maagzuurremmers. Geneesmiddelen zijn een zegen, maar het gaat om verantwoord gebruik.”
Jos Jongstra, directeur bij het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven over de campagne over maagzuurremmers