Aantal faillissementen in 2022 opnieuw historisch laag
Het aantal faillissementen is in 2022 opnieuw historisch laag gebleven.
In totaal zijn vorig jaar 2144 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard, meldde het CBS donderdag op basis van voorlopige cijfers. Dat is het op een na laagste aantal sinds de start van de statistiek in 1981. Dat komt mede doordat bedrijven begin 2022 nog gebruik konden maken van coronasteunmaatregelen.
Alleen in 2021 lag het aantal faillissementen nog lager. Toen gingen 1818 bedrijven bankroet. De piek in het aantal faillissementen, van 9431, werd tijdens de eurocrisis in 2013 bereikt. In vergelijking met 2021 lag het aantal afgelopen jaar wel 18 procent hoger.
In december 2022 gingen volgens het CBS 34 bedrijven failliet, waarmee het aantal faillissementen voor de vierde maand op rij is gestegen. De afgelopen vier maanden nam het aantal faillissementen volgens het CBS daarmee toe tot het hoogste niveau na mei 2020, maar bleef het relatief laag.
Net als in de voorgaande jaren was de handel in 2022 de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 428. Daarna volgde de bouwnijverheid met 341. Dat is ook niet zo gek, omdat beide sectoren tot de grootste bedrijfstakken behoren.
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet dan in 2021. Absoluut gezien was ook de stijging van het aantal faillissementen het sterkst in de handel, gevolgd door de industrie. In de detailhandel en de groothandel was ook sprake van een toename. De autohandel noteerde een kleine daling.
In driekwart van alle provincies zijn in 2022 meer bedrijven failliet verklaard dan in 2021. Het grootst was de stijging in Zuid-Holland met 94 bedrijven. In beide provincies Noord-Holland en Noord-Brabant was de toename 93. De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland telden de meeste faillissementen, maar ook de meeste bedrijven.
Zzp’ers
Het aantal bedrijven in Nederland is afgelopen jaar opnieuw gegroeid. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) ging het aantal bedrijven van bijna 2,2 miljoen aan het begin van vorig jaar naar ruim 2,3 miljoen aan het einde van 2022. Dat komt neer op een groei van 5,7 procent, aldus KVK. De onderzoekers stellen dat het overgrote deel van deze groei voor rekening komt van zzp’ers.
Op 1 januari van dit jaar was 17 procent van de werkzame beroepsbevolking een zelfstandig ondernemer zonder personeel. Een decennium geleden was dat nog 10 procent. De werkzame bevolking nam in de afgelopen tien jaar met 14 procent toe. Het aantal zzp’ers ging in die periode met 84 procent omhoog naar meer dan 1,6 miljoen. Inmiddels is 70 procent van alle ondernemingen te typeren als zzp’er.