Sloopvergunning én monumentenstatus aangevraagd voor Sint-Jozefkerk Woensdrecht
Twee erfgoedorganisaties, Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap, willen voorkomen dat de voormalige rooms-katholieke Sint-Jozefkerk in Woensdrecht wordt afgebroken. Samen met de plaatselijke heemkundekring Het Zuidkwartier hebben ze de gemeente Woensdrecht verzocht het kerkgebouw de status van monument toe te kennen.
De Sint-Jozefkerk is eigendom van een bouwbedrijf, De Nijs Soffers uit Hoogerheide, dat vorig jaar bij de gemeente een sloopvergunning heeft aangevraagd. De aannemer wil de toren en de voorgevel van de kerk laten staan en pal daar tegenaan een complex van twintig appartementen realiseren, verdeeld over vier bouwlagen.
De sobere, driebeukige bakstenen kerk in traditionalistische stijl werd in 1947 in gebruik genomen en verving toen een kerkgebouw dat in de Tweede Wereldoorlog bij de Slag om de Schelde verloren ging. Het kerkgebouw is afgestoten omdat er weinig kerkgangers meer waren, terwijl daar hoge onderhoudskosten tegenover stonden. In oktober 2019 werd er de laatste dienst gehouden.
Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap noemen de kerk beeldbepalend, wat volgens hen „niemand betwijfelt” gezien de ligging op de rand van de Brabantse Wal, een zandplateau dat een opvallende verhoging in het landschap op de grens met Zeeland vormt.
Volgens de aannemer is de kerk bouwvallig. De erfgoedorganisaties stellen dat dit niet onafhankelijk is aangetoond. Ze erkennen wel dat kerk en toren achterstallig onderhoud kennen. De plaatselijke monumentencommissie steunt het verzoek tot aanwijzing als monument en heeft negatief geadviseerd op de aanvraag voor de sloopvergunning.