Binnenlandoud en nieuw

Goede voornemens in Veenendaal: meer stille tijd, veel schoenen maken en koken met een schort voor

„Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan tijdens het koken altijd een schort om te doen.” Bij de ingang van Bakker Bart in het Veenendaalse winkelcentrum Passage Corridor deelt Gerda (29) haar plannen voor 2023.

29 December 2022 21:13Gewijzigd op 29 December 2022 21:16
Januari gaat ieder jaar gepaard met goede voornemens. Een daarvan is een gezondere leefstijl. beeld ANP, Lex van Lieshout
Januari gaat ieder jaar gepaard met goede voornemens. Een daarvan is een gezondere leefstijl. beeld ANP, Lex van Lieshout

„Ik maak mijn kleding nogal eens vies tijdens het koken; en nu ik in verwachting ben van mijn eerste kindje zal dat niet beter worden. Een dikke buik mors je snel op, dus moet ik daar nog scherper op zijn.”

De Veenendaalse lerares zou ook graag meer voor de wereld willen bidden. „Ik wil minder gericht zijn op mezelf. Ik geloof dat wij een plekje hebben gekregen op deze wereld om tot zegen te zijn.” Het goede voornemen van vorig jaar om minder bekeuringen te krijgen, is redelijk gelukt, stelt ze. „Ik heb er misschien eentje gehad.”

Minder alcohol drinken en minder hapjes eten. Dat zijn de goede voornemens voor het nieuwe jaar van Bertus (74) uit Veenendaal. „We hopen samen gezond te blijven”, vult zijn vrouw Coby (73) aan. Coby is van plan in beweging te blijven door te wandelen en te fietsen. Bertus wil minder snoepen, vooral ’s avonds. „Tot nu toe blijft mijn gewicht gelukkig redelijk stabiel.”

Het echtpaar is al 54 jaar getrouwd en hoopt nog lang samen te zijn. Coby: „Onze toekomst is niet afhankelijk van onze goede voornemens. Dat wat komt leggen we in Gods handen. We geloven dat we na dit leven op een betere plek komen. Er is veel verdriet op deze aarde, ook nu. Alhoewel oorlog en honger er altijd zijn geweest.”

Wijntjes

Sandra (43) heeft weinig concrete voornemens voor het nieuwe jaar. „Iedereen wil wel gezonder leven, maar dat houd je vaak maar eventjes vol. Genieten van wat ik heb, dat vind ik het belangrijkst.” De Veenendaalse, die met haar elfjarige dochter door het 
winkelcentrum slentert, wil na even denken nog wel een doel stellen voor het komende jaar. Ze wil meer evenwicht krijgen tussen werk en privé. Voor Sandra, die bij een ICT-bedrijf werkt, betekent dat vaker nee zeggen tegen extra werk.

Een grijze vijftiger die sportief oogt, heeft concrete plannen voor na de jaarwisseling. De man, Pieter Bronkhorst, wil zijn leven gezonder invullen. „Tijdens de feestdagen heb ik te veel grote borden leeggegeten en wijntjes gedronken”, vertelt hij deels in het Nederlands en deels in het Engels. Bronkhorst kwam een jaar geleden vanuit Zuid-Afrika naar Veenendaal.

Hij heeft ook reisplannen voor het nieuwe jaar. In mei hoopt Bronkhorst naar Gran Canaria te gaan en later nog naar Griekenland. „Door corona was er weinig mogelijk. Ik ben blij dat het weer kan.” Een derde voornemen van hem is „meer liefde verspreiden”. De vijftiger noemt zich christen. „Ik ben geen kerkganger, maar ik dank God iedere 
ochtend voor een nieuwe dag.”

Leermeester

18920684.JPG
Julian achter de toonbank van de schoenmakerij. beeld RD

De zestienjarige Julian wil vooral verdergaan op de weg die hij heeft ingeslagen. Hij staat achter de toonbank van Service Point Bert, de schoenmaker van het winkelcentrum. „Ik wil uren maken in de zaak, zodat ik veel kan opsteken van mijn leermeester. Bovendien hoop ik dat de klant ons makkelijker weet te vinden. Veel mensen denken dat een schoenmaker duur is, maar dat valt reuze mee.”

Julian is voorlopig niet uitgekeken op het vak. „Kapotte schoenen repareren geeft enorm veel voldoening. Ik maak een klant blij en ik ben met mijn handen bezig. Dat verveelt nooit.”

Liesbeth uit Kesteren wil meer ruimte vinden voor stille tijd. „Dat valt niet mee als moeder van een druk gezin. Ik voel me soms schuldig als ik al mijn tijd gebruik voor 
andere dingen, zoals mijn kinderen. Er is maar één ding echt nodig: bekering. Ik ben van plan gebruik te gaan maken van een app die mij herinnert aan stille tijd. Als stok achter de deur.”

In het afgelopen jaar wilde Liesbeth thuis meer momenten met haar kinderen de Bijbel bestuderen. „Dat is best goed gelukt. We doen bijvoorbeeld op zondagochtend een Bijbelspel of een -studie met elkaar.”

Meer over
Oud en nieuw

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer