Jaarlijkse kledingverkoop levert tienduizenden euro’s op voor MAF-gezin
Tijd is kostbaar. Waar zetten we ons vrijwillig voor in en waarom? Esther van de Weg-Paas verkoopt kleding voor de thuisfrontcommissie van MAF-gezin Paas.
„In 2011 werd mijn broer samen met zijn gezin uitgezonden voor de MAF (Mission Aviation Fellowship, RvdS). Na in onder meer Australië, Zuid-Soedan en Oeganda zijn ze nu in Papoea-Nieuw-Guinea gestationeerd.
Jaarlijks heeft het gezin zo’n 50.000 euro nodig om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat geld gaat onder meer naar eten, huisvesting, scholing voor de kinderen en pensioenopbouw.
Om mijn steentje bij te dragen, besloot ik om samen met mijn schoonzus tweedehands kleding via Marktplaats te gaan verkopen. Dat leverde best wat geld op. Alleen was het fotograferen en opsturen van de kleding veel werk.
Daarom besloten wij, een groepje van drie vrouwen, het anders aan te pakken. We organiseerden een verkoop van tweedehands kleding bij iemand in de woonkamer. We verbouwden de ruimte en hingen de kleding op aan bezemstelen. Dat bracht in één dag 700 euro op.
Inmiddels houden we twee keer per jaar vier weken lang een verkoop in een loods van een ondernemer uit IJsselmuiden. Daar komen heel veel mensen op af. Vooral omdat we veel keus hebben en goedkoop zijn, denk ik. Je betaalt bij ons maximaal 5 euro voor een tweedehands kledingstuk. De loods is verwarmd en we mogen hem gratis gebruiken.
Naast tweedehands verkopen we ook nieuwe kleding. Die krijgen we van winkels. Wij verkopen het voor maximaal 25 euro. Er zitten jurken en rokken bij die over de 100 euro hebben gekost.
Elke donderdagmorgen zoeken we met een groepje vrouwen alle kleding uit die we binnenkrijgen via onze kledinginleverpunten. We selecteren op maat, geslacht en seizoen. Alleen als dingen echt kapot of vies zijn gooien we ze weg, maar dat is maar één vuilniszak per jaar. Kleding die we niet verkocht krijgen, gaat naar Roemenië.
Per verkoop halen we zo’n 15.000 euro op, dus 30.000 euro per jaar. Dat geld gaat rechtstreeks naar mijn broer en zijn gezin, want iedereen die meewerkt met de verkoop doet dat gratis en voor niets. De thuisfrontcommissie is ontzettend blij met het geld dat we inzamelen.
Mijn broer is van plan om het werk bij de MAF tot zijn pensioen te blijven doen. Hij is net veertig, dus we kunnen nog even door.”